Delta Sounds je glazbeni festival koji si je za cilj postavio dovesti u Rijeku pravu berlinsku vibru. Organiziran u 2 dijela… Prvi vikend smo imali priliku čuti izvođače s poznatog labela mobilee, dok je kao šećer na kraju organiziran vikend koji je doveo izvođače s legendarnog berlinskog labela Ostgut Ton, poteklog iz Berghaina, kluba koji se po mnogima trenutno smatra svjetskom prijestolnicom čistog techno zvuka.

Po samom dolasku katamaranom u Rijeku, odmah sam pošao na mjesto održavanja festivala, u skladište Exportdrvo. Industrijska vibra se osjeća u pogledu i, nažalost, zraku. Ulazim u skladište i upoznajem se s tehničarima za rasvjetu i zvuk. U kratkom razgovoru oduševljeno saznajem kako će koncept partija biti upravo onakav kakav promovira sam Berghain– prostor je ostatak industrijske prošlosti, a naglasak će biti na kvalitetnom ozvučenju (koje je ovom prilikom doneseno iz Slovenije, te sam pogled i neke kratke specifikacije obećavaju odličnu večer) i naravno, na samoj glazbi.

delta 1
Prve večeri nas je čekao live set Functiona, njujorške underground techno legende pravog imena Dave Sumner. Ozvučenje funkcionira iznad svih očekivanja te u mojoj glavi postavlja neke nove standarde. Cijene su iznenađujuće zadovoljavajuće u usporedbi sa ostatkom festivala koji se organiziraju kod nas. Nažalost, odaziv je mršav, te iako je u funkciji samo 2/3 cjelokupnog prostora, jedva pola uspjeva biti popunjeno, no nekako se tješim kako će subota biti glavni dan. Treba spomenuti kako je karta od 200 kn za oba dana (93 u studentskoj varijanti) za 4 vrhunska izvođača stvarno i više nego u redu, no u razgovoru s lokalnom ekipom samo primjećujem negodovanje i nezadovoljstvo cjenama, dok sam ne vidim kako se organizacija namjerava otplatiti sa takvim izlaženjem u susret meni i ostalim partijanerima. Usporedbe radi, za Umeka kojega imate prilike stalno vidjeti u Sloveniji ćete tamo platiti barem 30 eura, što je financijski ekvivalent ovom eventu sa state-of-the-art soundsystemom i 4 izvođača s Ostgut Tona.

Što se same glazbe tiče, ne uklapa se u ono što bih nazvao svojim prvim izborom, no jasno mi je kako gledam pravog profesionalca i umjetnika pred sobom i uživam u u zvuku po kojem je Berghain poznat. Osjećaj je seta kao cjeline, a ne spoja različitih traka, i osjeća se jedan neopisivi drive i spiritus movens, za koji smatram kako nije lako imitiriran, baš poput onog detroitskog. Misao se nažalost pokazuje istinitom u malo razvodnjenom setu koji je slijedio Functiona, no svakako odlična večer.

Drugi dan smo zbog logističkih problema propustili live od Answer Code Request, no Marcel Fengler nas je uspio jako brzo uspio ufurati u priču večeri. Odličan set, energičan, i s vizijom, i prava uvertira za Tobiasa Freunda čiji je live uslijedio. Sam live je mrvicu jednoličan, no savršeno odgovara vremenu i prostoru. Nažalost, drugi dan je brojčano sličio prvom te nema previše ljudi. No, mi koji smo bili, te do kraja ostali, smo se sve više stiskali u jednom krugu koji se progresivno smanjivao te se u njemu osjećala odlična vibra i energija. Kao i prvi dan, sam event je završio oko pola 7, te u kratkom razgovoru s (više nego ugodnom i susretljivom) organizacijom saznajem kako je to zbog problema s lokalnom policijom, što i nije teško za povjerovati s obzirom na gradsku reputaciju oko upotrebe ilegalnih supstanci.

Kroz ugodan razgovor jasno je kako je riječ o klasičnoj hrvatskoj priči – duga ruka zakona i spori feedback birokracije jako su otežali organizaciju cijelog događaja. No, to nije spriječilo organizaciju da sve završi sa smiješkom na licu, što vrijedi i za nas, publiku. Samo se nakon svega nadam kako spomenuti problemi neće spriječiti daljnje organiziranje Delta evenata u Hrvatskoj.

delta 3
Razvoj scene kod nas je zadnjih par godina i više nego odličan, no prisustvovanjem Delti, shvatio sam kako je već neko vrijeme na sceni zanemarivano jedno lice techno glazbe koje vani diktira dosta aktualnih trendova i drago mi je da se pokušava nešto sviježe, gdje nije naglasak na novcu već na glazbi i pokretu.

Ponavljam, iako to nije moj osobni odabir glazbe, i više sam nego oduševljen pruženim iskustvom te cijenom za koju je moglo biti proživljeno. Ovim putem želim svu sreću organizatorima i nadam se kako će nam pružiti još prilika za doživljavanje njihove vizije clubbinga, jer bilo bi šteta da ovako nešto ne zaživi kod nas, budući da očito imamo kapacitet potreban za to isto.

-Tvrtko Bolčić-
foto: Sonja Ratković