Povodom nedavnog izbacivanja novog izdanja Pistolero Recordingsa i zatvaranje Pistolero sezone u AKC Medika, popričali smo sa Zvonom Majićem, hrvatskim ljubiteljima break i psy break zvukova (da nabrojimo samo neke) poznatijim pod pseudonimom Zmayo.

Pistolero Recordings pokrenut je prošle godine i, s obzirom na njegove osobne preferencije, etiketa je zamišljena kao digitalni “freestyle” elektronski label u sklopu kojeg će se moći čuti šareni raspon stilova uz prevladavanje breakbeata i njegovih hibrida. Nakon predstavljanja prvog izdanja u listopadu 2013. godine pod imenom Swordz EP, koje je bilo fokusirano na dub zvuk naših izvođača Jahstice Sound, prošlog mjeseca izašlo je i prvo psy-breaks/tech-funk izdanje kojeg potpisuju španjolski producenti Psyde B i Akash, dok je remix odradio splitski producent Virus. Mastering je odradio Merv Pepler iz Eat Statica, a dizajn omota Katarina aka Wild Bronco. Uskoro se očekuje i PISTOLERO.003 izdanje…

UES: Kako si došao na ideju za pokretanje Pistolero Recordingsa?

Zmayo: Došlo je na red nekako spontano. Riječ je o kombinaciji entuzijazma, naslušanosti i poznavanja ljudi koji mogu kvalitetno odraditi priču, bilo kao producenti, remikseri, dizajneri covera i slično. Npr. kod masteringa surađujemo s Mervom Peplerom iz Eat Statica, a koji je masterizirao prva dva izdanja, i namjeravamo suradnju nastaviti i ubuduće. Tu dolazi do izražaja ovaj dio o poznavanju ljudi. Eat Static je kod nas na Pistoleru gostovao dvaput. S Mervom sam ostao u odličnim odnosima i u njega imam potpuno povjerenje da će izvući maksimum iz stvari. Što se tiče naslušanosti, tu nemam nikakvih problema. Uvijek sam volio slušati šaren raspored stilova, kako u kućnoj varijanti, tako i u partijanerskom aspektu, koji će svakako prevladavati na labelu, i mislim da kao selektor Pistolero Recordingsa mogu dosta kvalitetno odraditi situaciju oko odabira traka i remikseva koji će ugledati svijetlo dana u službenom obliku. Nije neka velika mudrost kod selekcije – na Pistolero Rec mogu trake za koje bih ja osobno dao pokoji euro i koje bih zavrtio na partiju, neovisno o stilu. A što se entuzijazma tiče, on je jednostavno tu!

UES: Što se može očekivati od PR-a gledano sa žanrovskog aspekta?

Zmayo: Što se tiče labela, vjerujem da će prevladavati breakbeat/psy-breaks varijanta, ali isto tako mislim da se label neće stilski ograničavati čemu svjedoči i prvo, dub izdanje. Na Pistolero partijima ćemo se uglavnom držati psy-tech-trance-breaks brija.

Psyde B vs Akash
UES: Možemo li dobiti uvid u neka buduća izdanja?

Zmayo: Originalna traka za PISTOLERO.003 je gotova i trenutno se čeka da kapne poneki remix. Riječ je o psy-breaks stvari jednog australskog producenta, a za remiks/eve ćemo još vidjeti kako će se situacija razviti. Mislim da će EP biti vani prije ljeta…

UES: Kako bi opisao trenutno stanje na globalnoj breakbeat sceni u odnosu na prije?

Zmayo: Globalno, od breakbeata, trenutno jedino što valja je relativno živahni psy-breaks/tech funk pravac koji je nastao oko Broken Robot labela, iako su i oni malo prorijedili kvalitetna izdanja u zadnje vrijeme. Ali zato uvijek ima novih i svježih nepoznatih brijača koji izbacuju odlične breakbeat/psy-breaks trake, a povremeno naletim i na odličnu future jungle stvarčinu. Zaključak – treba dosta kopat, jer, kao i u ostalim stilovima, prevladava kuruzica.

UES: Kakva je prisutnost breakbeata na hrvatskoj sceni?

Zmayo: S obzirom da smo pod zadnje i Kirg i ja zabrijali na relativno ravniji psy-tech/dark- prog zvuk, na Pistolero partijima ga se čuje nešto manje nego ranije, ali ipak, još uvijek prevladavaju razne varijante breakbeata. Doprinos breakbeat sceni svakako daje i Hypnodelix ekipa na svojim partijima. Za ostale crewove nisam baš siguran da uopće vrte breakse, eventualno im se povremeno zalomi kakva traka u setovima/partijima.

UES: Što se kod nas promjenilo od pokretanja Pistolero programa?

Zmayo: Mjuza se svakako razvila, rekao bih na bolje, neovisno o tome što svako razdoblje ima svoje odlične strane i šarm. Dakle, krenuli smo s nuskoolbreaksima i vinilima, da bi postupno, tijekom vremena, završili na digitaliji i poprilično eklektičnoj mjuzi koju povezuje hibridizacija s breakbeatom i brzina na nekih 136-137 BPM-a. Taman.