Ovaj tjedan sam imao Skylax radio takeover, odnosno intervju s vlasnikom labela Hardrockom Strikerom i njegov guest mix, te guest mix Carlosa Nilmmnsa, koji je ujedno i artist s labela.

Dečki su kroz svoje mikseve pokrili cijeli muzički dio programa tako da sam se u ovom izdanju kolumne odlučio fokusirati na sam label i recenzirati jedno od izdanja iz kataloga. Konkretno, riječ je o prvom izdanju…

Jungle Wonz – Bird In A Guilded Cage [Skylax LAX 101, 2004.]

Malo povijesti za početak… Oni upućeniji u povijest house glazbe, odnosno početaka Chicago housea su vjerojatno uočili da je ovdje riječ o klasiku iz 1993. godine iza kojeg stoje Harry Dennis i Marshall Jefferson. Ploča je originalno izašla na kultnom čikaškom labelu Trax Records, koji je uz D.J. International Records jedan od dva zaslužna za nastanak klasičnog house zvuka koji svi volimo i koji s više ili manje uspjeha danas mnogi producenti pokušavaju replicirati.

Hardrock Striker
Hardrock Striker je pariški DJ i producent koji je za prvo izdanje svog labela odlučio re-izdati “Bird In A Guilded Cage” u verzijama prilagođenijim DJ upotrebi. Dok na originalnoj ploči imamo club mix, radio mix, instrumental dub i junglepella, na Skylax ploči imamo edit koji potpisuje njujorška disco legenda, Johnson & Johnson Original 1993 EditRufuss Jungledub Mix.

Danny Krivit Edit je upravo ono što ime sugerira, edit u kojem je originalna stvar u trajanju od 4 minute produžena na impresivnih 9 minuta. Meni osobno najdraža verzija, ponekad jednostavno želite da dobar groove traje malo dulje.

Johnson & Johnson Original 1993 Edit vjerujem da ne treba objašnjavati, dok je ufussov Jungledub Mix verzija koja se ipak malo odmaknula od originalne stvari. Donekle u dub maniri, elementi originala su drugačije tretirani i repetitivnije aranžirani, dok se najočitija razlika manifestira u izostanku masivne bas linije koja na glasnom soundsystemu pokrene svaku djevojku u klubu. Solidna verzija, no mislim da je Dannyev edit ipak pobjednik ove ploče.

Toliko za danas, nastavljamo sljedeći tjedan…

– Jan Kinčl Zero –