Ima nas puno koji si jednostavno ne možemo priuštiti ljetovanje od početka srpnja do polovice rujna jer, eto, radimo, imamo ispite, nemamo para, štedimo lovu ili nešto treće. Sve više sugrađana naše metropole provodi ljeto u gradu i pobjegnemo na more možda koji vikend kad uhvatimo vremena.

Grad je već lagano pust, svi su se razbježali, ali ljeto u Zagrebu nikako ne mora i nije pusto. Grad se uvijek pobrine za nas pčele radilice, pa se možemo i zabaviti daleko od morskog žala. Uz tradicionalne odlaske na Jarun i Bundek, ili neke od zagrebačkih bazena kao rashlađivanje od gradskog asfalta, Zagrepčani se žele zabaviti i noću. Glavno pitanje koje se postavlja je – ima li noćnog života u Zagrebu ljeti?

Veliki problem je u tome što se veliki dio publike i scene seli na obalu na neki od nebrojenih festivala. Ali nas i dalje ima u Zagrebu, a time ima i ponude. Neki nama dragi klubovi ne zatvaraju svoja vrata ni u ovo ljetno vrijeme.

deepndelicous
Masters nastavlja sa svojim svakodnevnim sessionima. Tu je tradicionalni reggae utorak, a Deep’n’Delicious također organizira evente. Uobičajena Masters atmosfera, svaki dan po nešto za svakoga. Ako nemate gdje uvijek možete tamo jer u Mastersu je uvijek nešto, a najbitnije je da je uvijek nešto dobro. Za one kojima je Masters na drugom kraju grada i baš su si popili pivu, dvije, i ne da im se potegnut skroz do tamo, centar grada ne zaostaje s ponudom.

Sirup kao klub možda ima ljetnu stanku, ali to ne znači da je mlada Sirupova kćer – Sirup Kantina – stala s radom. Tako nas u srpnju očekuju razni tulumi s Blenderovcima, Bronskijem i Mariom Novakom, Homeboyem, Loopjunkiesima, …, i tko god da još upadne neće biti loše.

Funk je tradicionalno mjesto okupljanja tijekom nefestivalske sezone, ali ponuda je i u ovom dijelu godine više nego solidna. Funk je poznat po svojim partijima koji završavaju u kulturno vrijeme, kad još stigneš doći doma, dobro se naspavati i normalno funkcionirati idući dan na poslu. Ako ste u centru i ide vam se van, ali ne predugo, Funk je klub za vas. Spustite se u podrum i zavirite što se nudi, ako baš pogodite dan kad baš ništa ne organiziraju – rijetko, ali moguće, najbolje je uputit se do Sirupove Kantine, a i oba upada su free.

sirup
Ako tražite neki odmak od tradicionalnog klupskog prostora i možda tradicionalne klupske glazbe, a i priznajte – želite se osjećati kao svi oni sretnici koji na Facebook stavljaju slike s raznoraznih festivala – nije da ste imalo ljubomorni na njih, onda se zaputite na gornji grad i uživati na zraku uz Ljeto na Strossu koje baš svakog dana priređuje odličnu atmosferu, a i svaki dan možete iskusiti neku novu vrstu glazbe. Za sve koji su u Novom Zagrebu i žele nešto drugačije, najbolje je da se upute u MSU koji organizira odlične live svirke, a uz kupljenu ulaznicu za koncert možete razgledati i postav muzeja. MSU vam nudi multimedijalni doživljaj ljeta u Zagrebu. Nedaleko MSU-a, uz jedno od najdražih zagrebačkih jezera, Bundek, nalazi se pozornica na kojoj se organiziraju razni jazz koncerti. Definitivno vrijedno slušanja.

Zagreb ima odličnu ponudu ljeti, što zbog turista, što zbog nas – vjernih stanovnika Zagreba. Većina događanja je besplatna i vrijedna sudjelovanja. Zagrepčani, heads up! Nemojte se bedirat jer niste na moru, rashladite se na nekom od naših gradskih kupališta, a navečer na neku od predloženih lokacija.

-Patricia Pajk-