I dok Hrvati Boga mole da se u Jadranu pronađe nafta, kako bi Hrvatska postala ‘mala Norveška’ i izvukla se iz krize, stanovnici i ljubitelji Ibize (i Formentere), pobunili su se protiv najavljenih naftnih bušotina u zaljevu Valencie…

Nedavno su završena još jedna istraživanja jadranskog podmorja u kojem su norveški geolozi tražili znakove ugljikohidrata, odnosno nafte i plina, u kojem su i pronađeni tragovi kako bi u Jadranu doista moglo postojati nekoliko bazena s naftom. Hrvatsku bi to stavilo u iznimno povoljan položaj, pomoglo u oporavku gospodarstva i zemlju izvuklo iz krize… Teorijski, naravno… I pitanje hoće li štogod biti od toga…

Nitko ne postavlja pitanje (zasad) je li to uistinu potrebno, te koliko bi to moglo naštetiti hrvatskom podmorju, kvaliteti mora, i eventualnim havarijama (poput one British Petroliuma prije nekoliko godina). Upravo to su se zapitali, a potom i pobunili, stanovnici i svi zaljubljenici u sunčani, party otok Ibizu, i okolne otoke poput Formentere.

ibizasaysno_01
Škotska kompanija Cairn Energy, poznata po svojoj odluci da istražuje i buši podmorje krhkog arktičkog kruga, dobila je dozvolu za isto na području zaljeva Valencie, odnosno samo nekoliko kilometara udaljeno od Ibize. Tom potezu usprotivilo se čak 50 organizacija s Ibize i Formentere, od političkih do poslovnih, i uspostavilo savez  ‘Alianza Mar Blava’, kako bi spriječili daljnje bušotine i naftne poslove.

[quote_left]Sutra se isto može desiti i nama…a što su Hrvati bez svog mora?![/quote_left]Stvari koje zabrinjavaju Španjolce, trebale bi zabrinjavati i nas same, ne samo kad dođu naftne bušotine u Jadran, nego i u slučaju izlijevanja istih u okolici Ibize. Na kraju krajeva, svi živimo u Mediteranu, i nismo baš tako daleko…

Prva stvar koja je zabrinjavajuća, a oko koje su se pobunili i kod nas, ali bez sluha vladajućih, i ravnodušnosti Hrvata (što je naša opća mana, op.), jest sonarno istraživanje koje proizvodi buku kao i jedan mlazni avion, i moglo bi ozbiljno naštetiti morskoj fauni. Nadalje, bušotinama bi se preusmjerili ili ukinuli prirodni emigracijski putevi delfina, kitova i kornjača. Za kraj, ozbiljno bi se ugrozila čistoća mora i zraka, s obzirom na akumulaciju ispušnih plinova i kemikalija. I, šećer na kraju, naftne platforme na horizontu, dok vi uživate a plaži, jednostavno izgledaju ružno.

ibizasaysno_03
S obzirom da se Hrvatska u zadnje vrijeme često poistovjećuje s Ibizom, ne samo zbog raznih festivala, klabinga i sl., nego zbog čistoće mora i lijepe obale, i ovi problemi mogu se preslikati na nas, ne možemo ne suosjećati i ne biti zabrinuti.

Da bi se ljudi poslušali potrebno je skupiti 30 tisuća potpisa, a rok za predaju potpisa ističe sutra, 31.01., stoga stignete još danas poslati ispunjene dokumente, a sve što trebate znati pročitajte na stranicama Alianza Mar Blava ili na facebooku.

Sutra se isto može desiti i nama…a što su Hrvati bez svog mora?!