Izgleda da će se klasična Roland 808 ritam mašina ubrzo opet naći na tržištu. Korporacija Roland je objavila video o staroj Roland TR-808 ritam mašini i povijesti iste, naslučujući da dolazi njena evoluirana verzija.

Ovaj video daje naslutiti da ubrzo dolazi preinaka ili reizdanje tog instrumenta, pa bi bilo dobro da se ekipa prisjeti, ili nova nauči o čemu se zapravo radi kad se spomene Roland TR-808 Rhythm Composer. FACTmag je napravio opširnu povijest i utjecaj ove legendarne mašine koju su 1983. povukli iz prodaje zbog slabog interesa i ‘čudnog’ zvuka.

Roland TR-808 ipak je pronašla svoj put do uspjeha te je naveliko prihvaćena u kasnijim 80im godinama te pomogla pri nastajanju hip-hopa, synth popa i klupske glazbe. U videu se izlaže o povijesti ritam mašine prije nego se navodi kako dolazi i nešto novo.

‘Iznenadilo nas je kada se ova ritam mašina počela koristiti kao vodeći instrument, na isti način kako se koriste gitara ili klavir. I budući da je imala jedinstven zvuk, svi su je odmah prepoznali i govorili «Ah, to je TR-808». Svi su bili uzbuđeni kad se to počelo događati. Međutim, danas glazbenici žele nove i uzbudljive stvari. Došlo je vrijeme da poduzmemo sljedeći korak.‘, javljaju iz Rolanda.

roland808_01Iako se sampleovi s ove mašine mogu skinuti s interneta, pravi znalci će reći da nemaju veze s originalnim sampleovima i zvukom s 808ice, pa ove mašine na EBayu dostižu cijene i do 2000 funti.

Zadnje informacije sugeriraju da će se raditi o ‘virtualno analognom’ synthu, što znači da neće biti analogni remake stare mašine, nego mašine koja će digitalnim putem probati uhvatiti analogni zvuk svog prethodnika, u novom dizajnu.

Aira-08, kako joj se obraćaju neki od medija i čitatelja, zapravo će najvjerojatnije spasti u kategoriju SuperNATURAL-derived synthova, a o čemu se točno radi pročitajte na Roland BLOGU,a malo o samoj 808ici u videu niže…

Comments are closed.