Tony Lionni
Tony Lionni

Preko Londona, Tel Aviva, Berlina, Tokia i mnogih drugih velikih gradova napokon na zagrebačko Sljeme dolazi Tony Lionni, producent i DJ iz Liverpoola s izdanjima na etiketama kao što su Ostgut Ton, Freerange Records i Mulemusiq. Više u intervjuu u nastavku!

Tony Lionni bit će glavni gost prvog Unreal tuluma koji će se održati 23. rujna u restoranu „Pilana Bliznec“ s početkom u 18 sati. Osim Tonyja nastupat će i Eddy Ramich, Darko Kustura, phillipe, Oberkuul i Okor. Više o najavi saznajte ovdje.

U nastavku vam donosimo intervju sa Lionnijem, DJ-em i producentom čija je odlična glazba, koja vuče korijene iz Detroita i Chicaga, izdana na etiketama kao što su Wave records, Freerange records, Ostgut ton, Defected records, Madhouse records, Aesthetic Audio, Mule music, Versatile records. Saznajte što nam je rekao uoči gostovanja!

UES: Dolaziš iz veoma široke glazbene pozadine – na koji način je to utjecalo na tvoju glazbu?

TL: Otvorilo je moj um prema raznolikosti zvuka i načinima izražavanja kroz glazbu, kao i raznolikosti u dinamici pojedinačnih žanrova.

UES: Moglo bi se reći da je tvoja producentska karijera počela malo kasnije… Što bi rekao da je uzrok tome? Je li to bila svjesna odluka ili?

TL: Počeo sam sa produkcijom prije 27 godina, iliti sa sviranjem razne elektroničke opreme. Tek kada su se kućni studiji počeli sastojati od Macova, monitora i tipkovnice sam mogao raditi doma kao solo izvođač, bez distrakcija koje bi mi uzele vrijeme iskoristivo za razvoj produkcijskog umijeća.

UES: Što si radio prije nego što si glazbu počeo shvaćati ozbiljnije? Kroz kakav si glazbeni period prolazio između svoje karijere kao producenta i tvoje hip-hop, b-boy faze?

TL: Glazba, zajedno sa odjećom te umjetnošću, je oduvijek bila ozbiljna stvar u mome životu. Prije nego što sam počeo sa produkcijom, bio sam izložen svim varijantama crnačke glazbe putem očeve kolekcije ploča. Tada sam kao tinejdžer počeo i kupovati ploče, američke uvozne dance ploče.

UES: Koji je tvoj pristup produkciji?  Preferiraš li digitalnu opremu ili hardware? Planiraš li više ili kod tebe sve ovisi o “trenutku”?

TL: Sve ovisi o trenutku. Dosta mi je teško planirati ploču, samo trebam raditi na tome dok nešto dobro ne izleti. Hardware ti čini život jednostavniji, što se  tiče zvuka, iako ja sve radim digitalno i pomoću semplova.

UES: Kako tražiš mjuzu? Voliš li kopati po opskurnim podrumima ili više voliš da glazba pronađe put do tebe? Uostalom, kakav pristup imaš prema dj setovima općenito?

TL: Da, i dalje volim kopati po pločama iako malo manje u odnosu na moje tinejdžerske godine. Volim obično imati ideju kako početi i kako završiti u toku večeri, mora biti nalik putovanju. Trenutni vrtim samo digitalno jer je pouzdanije u klubu.

UES: Primjetio sam da nisi više tako aktivan sa produkcijom? Fokusiraš li se sada na druge stvari ili?

TL: I dalje radim glazbu iako ne kao nekada, pošto u tome nema love, kao što ni nema većih izdavačkih kuća. Sve je postalo razmjena – ponudi se prilika za prosječnu traku u zamjenu za gig! Izdavao sam na puno mjesta, na velikim etiketama, što je i veliko postignuće. Nažalost, promotori danas ne cijene ili ne razumije jučerašnje uspjehe, tako da vrijeme koje bi se inače provelo u studiju, se sada provodi na društvenim mrežama.

UES: Kakvi su ti planovi za narednu godinu?

TL: Dosta mi je teško planirati u ovome trenu, pogotovo što se produkcije tiče. Izlazi mi remiks za Brother’s Vibe na koji sam ponosan, dosta je mojih ranih utjecaja poput Rona Trenta i Larry Hearda otišlo u to… Možda i izbacim EP u travnju sljedeće godine.

-Razgovarao: Tvrtko Bolčić-