Jesu li napokon počeli uviđati mnogi da više koristi ima od legalizacije marihuane, nego od kriminalizacije i demonizacije biljke čija je korist višestruka, a čiju je zabranu među prvima počela provoditi zemlja koja ju sada i legalizira?!
Kada ćemo vidjeti i mi?!

Ako se vratimo u prošlost, cannabis sativa je bila normalna industrijska, poljoprivredna kultura u SAD-u, dok se tamo neki političar nije odlučo krenuti u demonizaciju biljke, što je na kraju dovelo do njene kriminalizacije, ne samo u SAD-u nego i diljem svijeta. Diljem svijeta ta ista biljka raste kao korov u divljini, a upotreba i korist iste ne treba ni spominjati.

Upravo u SAD-u su nedavno država Colorado, potom i Washington, a uskoro i Kalifornija (gdje je upotreba marihuane u medicinske svrhe legalizirana još od prije Schwarzeneggera) odlučili legalizirati upotrebu trave u privatne svrhe, a potražnja je toliko velika, da su neke prodavaonice već morali zatvoriti jer nisu imali dovoljno vutre da udovolje raji koja je nahrupila u Colorado uživati u novonastaloj situaciji. Ako Amerika popušta, kao veliki borac ‘protiv droge’, treba se zapitati…

Portugal već 12 godina provodi projekt dekriminalizacije lakih droga, i nemaju nikakve naznake da je potrošnja i upotreba droga bilo kako narasla. Dapače, broj ovisnika smanjio se za 0,5 posto populacije.. Prag je novi Amsterdam, zar ne? Legalizacija manjih količina lakih droga, pa čak i kokaina u Češkoj se ne smatra kažnjivim… Je li porastao i pogranični turizam? Sigurno…

marlboro marihuana

Pogranične vlasti u UK-u su naložili svojim službenicima da ne uhićuju putnike kod kojih u posjedovanju nađu manje količine lakih droga (osim u ekstremnim slučajevima), prvestveno trave, a onda i amfetamina i mefedrona. Neki bi rekli da vlada UK-a odustaje od borbe s drogom, čineći ju gotovo dekriminaliziranom. Nije ni čudno kad se pogleda nedavno istraživanje koje kaže da čak 55% Britanaca smatra da bi barem konzumaciju marihuane trebalo staviti van kriminalnog zakona, a njih čak 70% da je potrebna temeljita reforma Zakona o drogama koji je u UK-u na snazi od 1971. godine.

[quote_right]Be wise, legalise![/quote_right]I onda smo odnedavno svjedoci jedne velike internet propagande južnoameričke ‘državice’ Urugvaj, za koju zaljubljenici u sport znaju kao državu u kojoj je održano prvo svjetsko prvenstvo u nogometu, a ostali kao zemlju koja graniči s Paragvajom, odnosno propagande predsjednika Urugvaja, Joséa Mujice, skromnog revolucionara i gerilca među narodom znanog kao ‘Pepe’, koji i dalje vozi svoju staru VW ‘bubu’, živi u derutnoj kućici u kojoj je  oduvijek živio, i ima psa umjesto ‘tajne službe’, i koji je osim legalizacije abortusa, odnedavno potpisao i zakon o legalizaciji sadnje, prodaje i upotrebe marihuane (stupa na snagu u travnju), i za to je i ove godine (prošle bio u Top 10 finalista) dobio nominaciju za Nobelovu ‘Nagradu za Mir’. Da ne kažemo da lik daje 90% svoje plaće u dobrotvorne svrhe… Živio, Mujica!

JoseMujica_01
Odnedavno je i Monsanto aktualan u poljoprivredi Hrvatske, a upravo ta svjetski poznata firma, proizvođač i distributer GMO sjemena gleda kako bi ušla na tržište marihuane u Južnoj Americi, (točnije Urugvaju), kontinentu na kojem nailazi na ogroman otpor što se tiče njihovog proizvoda.

Ako je Hrvatska nova Ibiza, ako je Hrvatska među Top 10, uglavnom ljetnih destinacija po mnogobrojnim svjetskim medijima, ako ima problema zbog raseljavanja mladih s otoka, odumiranje stanovništva, probleme s otkupom pšenice, mlijeka i svih ostalih primarnih poljoprivrednih proizvoda, ako se oslanja na turizam i želi biti jedna od vodećih u tom sektoru gospodarstva, a zapravo smo samo jadni, …, ako je svima jasna gospodarska korist od uzgoja, prerade i prodaje biljke koja je korisna u svemu, zašto ne i na taj način pokušati oživiti Hrvatsku državu, podići zaposlenost, rebrandirati Hrvatsku ili ju dodatno ‘začiniti’ i činjenicom da uživajući uz more, dok jedete finu spizu, gledajući zalazak sunca, ili pak uživajući na nekom od festivala smijete nesmetano zapaliti joint?! Sve više je primjera kako ulje kanabisa pomaže u liječenju raka, ali i glaukoma, lupusa, PTSPa, depresije… Što ne bi Hrvatska proizvodila to ulje, i razvijala klinički turizam?!

Trebalo bi nam još dvije strane da napišemo sve moguće koristi i prednosti legalizacije, a jednostavno se teško pokušavamo sjetiti nekog razloga protiv. Imamo uvjete za to, imamo ljude, samo se trebamo pokrenuti. A mi, Hrvati, se najbolje bunimo preko Facebooka, i vrhunac prosvjeda nam je osnivanje grupe na fejsu. Upravo jedna takva inicijativa skupila je preko 40 tisuća lajkova, pa se i na taj način nadamo nekom učinku…ipak smo i mi Hrvati. 🙂 Imali smo referendume i za gluplje stvari, što ne bi i za ovo…?

marihuana_03

Valja spomenuti i odnedavno pokrenutu radijsku emisiju ‘Konoplja na radiju’ na Radio Studentu, koju možete slušati svakog prvog četvrtka u 22h, ili putem streama, ili kasnije na YouTubeu.

I zamislite sad štand ili coffee shop na Zrću, u Tisnom, na tvrđi Punta Christo… slušajući…

Be wise, legalise!

Comments are closed.