Kako sam prije ljeta kolegama iz UES Mag-a obećao barem jednu ”summer edition” štoriju, sad kad smo na nekih 90% ljetne ili festivalske sezone čini se idealnim trenutkom za kratki osvrt na dosadašnji tijek zbivanja.

Naravno da neću ni vas ni sebe zamarati još jednom verzijom festivalskih recenzija, pogotovo jer su me za ovu štoriju motivirali razni napisi, kolumne i komentari naših mainstream medija. No, ono što su gotovo svi u svojim kritičnim viđenjima hrvatske turističke sezone 2014. propustili spomenuti, ponizno ću pokušati apostrofirati u ovih svojih nekoliko kilobajta teksta. U nizu tih društvenih kritičara, nagradu za najveću ludoriju opet odnose ludi teoretičari zavjera, koji ove nestabilne vremenske prilike, prilično neobične za hrvatske ljetne dane, pripisuju tzv. weather control conspiracy teoriji prema kojoj svjetski moćnici nekakvim odašiljačima kontroliraju vremenske prilike diljem planeta, a na Hrvatsku su se okomili ne bi li upropastili i posljednju profitabilnu granu domaće ekonomije i valjda pokupovali i kolonizirali naš Jadran.

Nije loše, zar ne? Pa sad je li ovo promjenljivo vrijeme bila samo loša sreća ili djelo nekog SF postrojenja u Nevadi, ne znam, no složit ću se s onima koji ga vide samo kao ispriku za lošu turističku strategiju, visoke cijene i nedostatak sadržaja. Tako je Grčka, koja je dužna ko Grčka, drastično spustila cijene svojih aranžmana i time nam odvukla dobar dio srednjeg staleža iz susjednih zemalja, inače tradicionalne goste Jadrana. Osim cijena, Grci su možda imali i više sunca, a imaju i onu nekakvu Akropolu, koju još uvijek dosta svijeta vidjelo nije. Ajde, slabe posjete nautičara i autokampera mogu se pripisati tim kišama i olujama, no činjenica je da su se na skupoću naših ”elitnih” destinacija počeli žaliti i bogatunčići s Azurne obale i Baleara.

“Kad sve ovo uzmemo u obzir, čini se kako su, unatoč svemu, najvjerniji ostali naši ”partijaneri” koji i ovog ljeta plešu od Savudrije do Prevlake.”

Kad sve ovo uzmemo u obzir, čini se kako su, unatoč svemu, najvjerniji ostali naši ”partijaneri” koji i ovog ljeta plešu od Savudrije do Prevlake. Doduše, konkretne informacije o financijskoj bilanci pojedinih festivala baš i ne znam, no putem društvenih mreža ih nedvojbeno možemo doživjeti kao jedinu pozitivnu stranu ove turističke sezone. ”Partijanerima”, čini se, ne smetaju ni loše vremenske prilike ni cijene smještaja i ugostiteljskih usluga, jer ukoliko ste ikad prozborili s nekim od tih interkontinentalnih brijača, mogli ste skužiti kako dobar dio njih mjesecima unaprijed planira svoje vrijeme i budžet za festivalske putešestvije na Jadranu ili nekoj drugoj lokaciji. OK – naravno i njima je ljepše plesati kad je sunčano i toplo, no sigurno neće plakati radi malo kiše i vjetra. Oni su tu radi glazbe, hajpa i euforije masovnog okupljanja, ljetnih flertova, raznoraznih opijata i novih iskustava, a Hrvatska im je, gle čuda, već nekoliko sezona top destinacija…

“Oni su tu radi glazbe, hajpa i euforije masovnog okupljanja, ljetnih flertova, raznoraznih opijata i novih iskustava…”

Fenomenalno, rekli bismo, ali ne! Organi reda, lokalne samouprave pa i veći dio stanovništva te mediji sa svojim analitičko-kritičkim osvrtima kao da ne znaju kud bi s ”partijanerima”, kako bi se prema njima postavili i kud ih smjestili u svojim konzervativnim glavurdama. Doduše, izuzev dežurnih dušebrižnika i kvaziklerikalista, sve je manje onih koji su spremni javno osuditi tu devijantnu masu, no i dalje bi ih većina rado mijenjala za neku drugu skupinu gostiju. A mediji, iako su ”partijanere” uvrstili u svoju dnevnu terminologiju, još ih uvijek vješto marginaliziraju i rijetko uzimaju kao parametar turističe scene, no ove godine ipak valja pohvaliti tih nekoliko kratkih izvještaja u informativnim i zabavnim emisijama. Valjda su im napokon dosadili piciginaši sa Bačvica pa su se odlučili za partijanere sa Zrća…

“Očekivati nekakav radikalan zaokret u bilo kojem smjeru još će dugo biti iluzija…”

Ako pak govorimo o lokalnim samoupravama i murji, tu je predznak ‘lokalno’ možda najznačajniji. Dok se negdje još uvijek nastoje tiho riješiti partijanera i to čine u sprezi s jakim snagama MUP-a (anderkaver ili not kaver), negdje (ovisno o političkim igrama) dolazi do raskoraka između nadležnih institucija, negdje pak do načelne ili deklarativne ili pasivno-agresivne podrške, a u nekim liberalnijim sredinama i do ozbiljnijeg supporta. Isto vrijedi i kod ponude hotelskih i privatnih smještaja bliskih ”partijanerskim” žarištima. Pa, kako onda dalje? Nemam pojma! Očekivati nekakav radikalan zaokret u bilo kojem smjeru još će dugo biti iluzija, a ako nas idućeg ljeta sunce opet počasti svojim zrakama, bit će mir u kući, ali zasad je rezultat: Partijaner – Ludi znanstvenik u Nevadi 1:0!