Foto: Igor Ribnik

Pionira elektronske glazbe i osnivača ENTER.SAKE projekta, Richiea Hawtina, Sake Samurai Association (vijeće Udruženja japanskih proizvođača sakea) proglasilo je „sake samurajem“ 2014. godine.

Prestižnu titulu samuraja Hawtin je dobio na godišnjim dodjelama nagrada “Sake Samurai Awards” zbog svojeg velikog doprinosa razumijevanju i promociji sakea ostvarenog kroz projekt ENTER.SAKE. Ceremonija se održala ranije ovog mjeseca u jednom od najstarijih japanskih svetišta Shimogamo u Kyotu.

Hawtin je projekt ENTER.SAKE započeo 2012. godine u svojem nagrađivanom klupskom konceptu ENTER. na Ibizi. Sve je započelo Richievom željom da svoju ljubav prema sakeu i japanskoj kulturi podijeli sa prijateljima nakon 20 godina putovanja, rada i kušanja sakea u Japanu, a dovelo je do toga da je na Ibizi otvoren prvi pravi sake bar. Ideju za projekt dobio je kada je saznao da je japanska sake industrija u opadanju. Primijetio je puno sličnosti industrije sakea sa scenom elektronske glazbe pa je odlučio pronaći način da oživi samu industriju i svojim fanovima i kolegama predstavi svijet japanskog sakea i japanske kulture.

Foto: Igor Ribnik
Foto: Igor Ribnik

Hawtin kaže:
[quote_box_center]„Industrija sakea bila je puna malih proizvođača koje su vodile obitelji, od kojih je svaka imala svoj prepoznatljiv stil proizvodnje, pažljiv i kreativan u svakom koraku, slično kao što su i naši labeli posvećeni određenom zvuku i estetici. Istovremeno sam saznao da proizvodnja sakea pada, budući da mnogi mladi piju pivo, vino, koktele, te su tako mnogi proizvođači nakon više stoljeća rada morali prestati s radom (zatvorili su se zauvijek). To je potaknulo moju maštu i osmislio sam način da povežem svoju ljubav (i znanje) o elektronskoj glazbi sa svijetom japanskog sakea na način koji će oživjeti proizvodnju sakea i japansku kulturu“.[/quote_box_center]

U suradnji sa Sookuu proizvođačem iz Kyota, Hawtin je na Ibizu doveo ekskluzivni ENTER.Sookuu„Crni“, „Srebrni“ i „Zlatni“ sake zajedno sa pomno probranim vrstama japanskog legendarnog proizvođača Dassai. Nagradu Sake samuraj Hawtin je dobio iste godine kada je ENTER.SAKE debitirao u Americi, u njujorškom restoranu TAO Downtown, kada se Hawtinow sake brend prvi puta pojavio izvan Ibize.

Udruga Sake Samuraj (“The Sake Samurai Association”) osnovana je 2004. godine kako bi se sake i japanske tradicije zaštitile i promovirale u inozemstvu. Od 2006. godine udruga svake godine dodjeljuje titulu „Samuraja“ pojedincima koji se drže  sljedeća 3 načela: vole i sake i prekrasnu japansku kulturu, nastoje dublje razumijeti kulturu sakea te rade na njezinom daljnjem razvoju i pričaju o japanskom sakeu u cijelom svijetu sa ponosom i strašću.

[quote_box_center]„Počašćen sam što mi je sake zajednica odala priznanje za rad koji sam uložio u širenje japanskog sakea na međunarodno tržište. To je još jedan pozitivan korak u ostvarivanju mog sna – povezivanja glazbe, sakea i tehnologije u jedno predivno i očaravajuće iskustvo. Nastavljamo sa ENTER. eventima na Ibizi i širimo ENTER.Sake brend po Europi i Sjevernoj Americi. Nadam se da će to proširiti tržište japanskog  sakea i donijeti novu živost u japansku industriju sakea. Bez obzira da li se radi o „okusu“ ili „zvuku“, nadam se da ću i dalje podupirati umjetnike širom svijeta koji slijede vlastiti put da bi stvorili nešto jedinstveno i posebno“.[/quote_box_center] – poručuje Richie Hawtin.