U zadnje vrijeme svjedoci smo kako sve više istraživanja provedenih u vezi psihodeličnih supstanci i raznih psihičkih oboljenja potvrđuju kako neke od trenutno ilegalnih supstanci imaju pozitivan učinak na ljudsku psihu… Najnovije otkriće jest da LSD liječi migrenu

Objavljeno je da MDMA može biti vrlo učinkovita u ublažavanju i liječenju više vrsta psiholoških poremećaja i trauma, a također postoje indicije da bi MDMA mogla biti dostupna na recept do 2021. godine. Istraživanjem se utvrdilo da psihodelične supstance mogu unaprijediti psihičko zdravlje, a također bi mogle biti od velike pomoći pri liječenju jakih migrena. Mnogima ovo vrlo vjerojatno ne izgleda kao veliki problem ali migrene su ponekad toliko bolne i nepodnošljive da je u svijetu zabilježen velik broj slučajeva u kojima su oboljeli kako bi pobjegli od boli počinili samoubojstvo.

Neurolog Brian E. McGeeney s bostonskog sveučilišta medicine je rekao kako se radi o “poremećaju koji ljude uništava emocionalno.” Uporabom psihodeličnih droga oboljeli se opuštaju, što inače nije moguće. Mnogi se pacijenti osjećaju zapostavljeno ili iznevjereno od strane zdravstvene zajednice, što je na neki način i istina jer su psihijatri za njih izgubili interes budući da tretmani nisu bili učinkoviti. Liječenje psihodeličnim supstancama je njihova zadnja šansa.”, dodaje.

lsd_01
Migrene mogu trajati i do 90 minuta, a za to vrijeme pacijenti se toliko iscrpe da nisu u mogućnosti normalno funkcionirati u društvu – činjenica je da još nije pronađen učinkoviti lijek. Broj samoubojstava ljudi koji boluju od jakih migrena je 20% veći od općeg prosjeka, prema rezultatima istraživanja (Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS)), neprofitne istraživačke i edukacijske organizacije čiji je cilj širenje uporabe psihodeličnih supstanci i marihuane.

ClusterBuster, neprofitna organizacija koja se bavi pronalaženjem lijeka protiv migrene je izvijestila kako su njihovi pacijenti koji su konzumirali LSD primijetili znatno smanjenje simptoma. Dr. John Halpern, asistent profesora psihijatrije na Harvardu predložio je uporabu nehalucinogenog 2-Brom-LSD-a umjesto standardnog LSD-a. Prema svojoj kemijskoj strukturi ta supstanca je veoma slična LSD-u ali veliki atomi broma sprječavaju moždane receptore da prihvaćaju halucinogena svojstva supstance. Dobra vijest je da ovaj način liječenja doista funkcionira!

Jedan pacijent je bolovao od migrene 27 godina. Ciklusi su mu trajali po 3 mjeseca i nije reagirao na standardne lijekove te je bio u  potpunosti oslabljen. Ponekad je imao i do 40 migrena tjedno. Nakon završetka tretmana nije imao niti jednu glavobolju idućih 17 mjeseci.“, rekao je Dr. Halpern.

Ovo nije odlična vijest isključivo za one koji boluju od jakih migrena već i za sve one koji pate od obične glavobolje. Supstanca [2-Brom-LSD] bi mogla biti hit, ne samo za one koji boluju od migrena jer nije isključeno da je djelotvorno i kod običnih glavobolja”, zaključio je Dr. Halpern.

Možda će jednoga dana zahvaljujući upravo psihodeličnim supstancama migrene i ostale vrste glavobolja postati stvar prošlosti.