Paperclip Project
Paperclip Project

Paperclip Project, iza kojeg se skriva Dario Debeljuh, jedan je od najzaslužnijih osoba što je nekad legendarni Fort Borguignon ponovno oživio. Povodom trećeg izdanja njegove večeri na spomenutoj tvrđavi, Dario nam je u intervjuu otkrio kako je došlo do osnivanja Paperclip Projecta, kakav je njegov pogled na underground scenu u Hrvatskoj te koji su mu planovi za budućnost.

Iza imena Paperclip Project skriva se Dario Debeljuh koji djeluje na elektroničkoj glazbenoj sceni još od 2005. godine. Nakon osnivanja labela ‘Etiketa Records’, 2012. godine pridružuje mu se Moniker koji danas više nije dio Paperclip Projecta. Njegovi setovi najčešće sadrže mračne, minimalističke zvukove, a od ove godine jedan je od organizatora partija na Fort Borguignonu.

Povodom nadolazećeg gostovanja Garyja Becka na Fort Borguignonu, Dario Debeljuh otkrio nam je kako je došlo do osnivanja Paperclip Projecta, kakav je njegov pogled na underground scenu u Hrvatskoj te koji su planovi za budućnost.

UES: U razdoblju od 2010. do 2012. godine imali ste diskografijsku kuću ‘Etiketa Records’ koja je objavila trake mnogih izvođača iz cijeloga svijeta, koji je bio ključan trenutak u kojemu ste odlučili prekinuti to i započeti ‘Paperclip Project’?

DD: Paperclip Project jest duo koji nastao sredinom 2012.g. Nastao iz razloga toga što smo kolega i ja počeli skupa producirati pod različitim imenima, ali nismo skupa svirali pa smo odlučili stvoriti duo koji skupa svira i producira. Od sredine 2015. Paperclip Project više nije duo iz privatnih razloga.

UES: Prva traka ‘Dark Spika’ izašla je za Stockholmski label, smatraš li da je to olakšalo cijelo probijanje na scenu?

DD: To je bila prva stvar koju smo izdali pod novim imenom, a i cijeli EP je bio odličan jer je uključivao remixeve vrhunskih i sve poznatijim DJ-evima, a to su Forest People i Kevin Over. Pa ajde, može se reći da smo s tom stvari probili led.

UES: Iako te najčešće možemo slušati u Hrvatskoj, iza sebe imaš i nastupe u inozemstvu. Koliko se naša scena razlikuje od one ‘vani’?

DD: Pa i naša i inozemna scena ima svoje uspone i padove, ali što se tiče naše scene mislim da je u veoma laganom usponu, barem ja tako mislim.

UES: Kakav je tvoj pogled na ‘underground’ scenu u Hrvatskoj?

DD: Undergrounda ima i nadam se da će ga uvijek biti. Pravi techno je sam po sebi underground, bar ovakav stil glazbe kakav ja preferiram. Uvijek se nađu nekakvi privatni partiji u nekim napuštenim objektima.

UES: Osim što se baviš glazbom, dio si Konekta koji je nakon šest godina uspio vratiti život na Fort Bourgignon uz velika imena poput Gayle San, Dax J-a, Garya Becka. Kako je došlo do toga? Koliko si zasad zadovoljan ovime projektom?

DD: Cijela ta vizija krenula je prije nekih godinu dana. Nakon što sam uspio dobiti Fort Bourguignon, cilj mi je bio napraviti četiri eventa kroz cijelo ljeto i dovesti vrhunske i kvalitetne DJ-eve iz inozemstva. Zasad sve ide po planu i programu i čim su ljudi zadovoljni onda sam i ja.

UES: Stvar koju najčešće vrtiš ovih dana…?

UES: Koji su daljni planovi? Planiraš li se više posvetiti samoj glazbi ili organiziranju događanja?

DD: Daljnji planovi su završiti ljetnu sezonu sa ova 4 eventa i onda sjesti i vidjeti šta mogu ućiniti za nadolazecu zimu. Imamo nekakvih planova već za narednu ljetnu sezonu, ali sve u svoje vrijeme ćete saznati.