Kao i svake godine, i ove godine je objavljena nekada vrlo cijenjena DJ Mag Top 100 ljestvica, a kao i proteklih godina, i ove su se godine na ljestvici našli većinom EDM komercijalni DJ-i.

Zanimljivo je da je ljestvica procurila na jednom ruskom sajtu nekoliko dana prije, no sumnjalo se u istinitost iste, no i kad je službeno objavljena prava lista, nije se ništa promijenilo…

Na ovogodišnjoj top listi opet su se našla najveća imena EDM scene, pa je prvo mjesto još jednom zauzeo Nizozemac Hardwell, iako se prvo mjesto predviđalo mladom Martinu Garrixu, koji je komercijalne ljestvice, ali i podije komercijalnih klubova poharao svojim velikim EDM hitom ‘Animals’, no on se našao na visokoj 4. poziciji.

hardwellOvo je druga godina za redom da nagradu odnosi Hardwell, a koja publika glasa za ovu top listu očito je po imenima koja ga slijede… Dimitri Vegas & Like Mike su drugi, Armin Van Buuren treći, Garrix, kao što smo već rekli, četvrti, a čovjek koji je nekoliko godina za redom držao prvo mjesto, te molio da ga se na istoj ljestvici više ne bira, Tiesto, ove je godine zauzeo 5. mjesto.

Ako bacite pogled i na preostalih 95. izvođača na ovoj ljestvici mogli biste ostati osupnuti imenima koja se na njoj nalaze, i neznanjem istih, jer su se najveća imena EDM-a našla među prvih 20, a one koje bi možda svrstali u underground DJ-e više ne vidimo na ovoj ljestvici, koju su preuzela neka nikadalibašnikadčuli imena, čast iznimkama poput legendarnog Carla Coxa (59. mjesto), koji je na ovoj ljestvici od njenih samih početaka, i eventualno Richiea Hawtina (90. mjesto), koji se našao između Boy Georgea i Ferrya Corstena.

No, uskoro bi trebala izaći Resident Advisor ljestvica, koja je postala mjerilo među ‘underground’, odnosno nekomercijalnim DJ-ima, pa silna pljuvanja koja svake godine slijede nakon objave DJ Mag ljestvice, čine se kao uzaludno trošenje vremena.

Vrijeme je da se prihvati da su danas neka druga vremena, kako za klabere tako i za medije koji prate elektronsku glazbu, pa vođeni onom starom De gustibus non est disputandum, ostavljamo svakome na izbor što će slušati.

Pogledajte kompletnu ljestvicu OVDJE.