Braća Paul i Phil Hartnoll činili su vrlo utjecajan eletronski duo iz Engleske, nastao davne 1989. godine, a zajedno su egzistirali sve do 2004. godine, kada su po prvi put ukinuli projekt Orbital, da bi ga nekoliko godina kasnije ponovno pokrenuli.

No, 2014. je godina kada su braća po drugi put, čini se ovaj put i za stalno, rekli posljednje zbogom zajedničkom projektu – Orbital. ‘Orbital je prestao normalno funkcionirati. Imali smo odlične 4 godine nakon okupljanja u 2008., ali sada je vrijeme za nešto drugo.‘, poručio je Paul Hartnoll.

Orbital su nastali 1989. godine kada su izdali i svoj debut singl ‘Chime’, a potom i istoimeni album, od čega su oboje u antologiji elektronske glazbe, poput i njihovih budućih, nešto komercijalnijih izdanja. Njihovo ponovno okupljanje 2008. godine donijelo im je rasprodane turneje, brojna gostovanja i festivale, te odlično prihvaćen album ‘Wonky’ iz 2012. godine.

‘Imali smo svoje uspone i padove, i nije uvijek bilo lako, ali volim svoje vrijeme provedeno u Orbitalu. Posebno mi je bilo drago što su nas tako lijepo prihvatili nakon što smo se ponovno vratili…ali, ništa ne traje vječno, pa je vrijeme da stanemo.‘, poručio je Paul koji kreće u solo produkcijske vode, dok će se Phil više posvetiti svojoj DJ karijeri.

Paulov album ‘8:58’, kojeg opisuje kao ‘dance pločom za vaš um’, imena nastalog zbog njegove opsesije s vremenom i satovima, trebao bi ugledati svjetlo dana u veljači iduće godine, a istoimena stvar s albuma dostupna je na besplatni download od jučer, 21. listopada, u 8:58, preko istoimene web stranice.