Možda ste već čuli da bi MDMA, ključni sastojak ecstasya, mogao postati droga na recept do 2021. godine. Zašto tek onda? Zato jer mora proći nekoliko faza testiranja, a završna će biti gotova upravo onda.

Tim direktorice MAPS-ovih (Multi-disciplinary Association For Psychedelic Studies) kliničkih ispitivanja, Amy Emerson, nedavno je odgovarao na pitanja oko njihove studije s MDMA-om, gdje smo saznali da su trenutno u fazi 2 ispitivanja,što znači manji uzorak ljudi (12-200) na kojima testiraju učinak i posljedice MDMA-a, a prije no što započnu fazu 3, gdje će uključiti do 2000 ljudi, i probati dokazati da je MDMA kolko tolko sigurna droga, što bi trebalo trajati do 2021. godine.

mdma_01
U studiji koju je, pak, proveo Imperial College u Londonu, 25 dobrovoljaca podvrglo se skeniranju mozga u dvije prilike, jednom nakon što su uzeli MDMA i drugi puta nakon što su uzeli placebo, bez da su znali što su uzeli. Tada se od ispitanika tražilo da se prisjete svojih najboljih i najgorih uspomena, pritom skenirajući im mozak. Svoje omiljene uspomene opisali su živopisnije, s više osjećaja i pozitivnije nakon uzimanja MDMA-a nego nakon uzimanja placeba, a najgore su uspomene opisali manje negativno nakon uzimanja droge. Prema studiji, razlog tome je što MDMA smanjuje protok krvi u područjima mozga koja su povezana s osjećajima i pamćenjem, što vjerojatno dovodi i do osjećaja euforije prilikom uzimanja droge.

To znači da bi se MDMA mogla koristiti u terapiji kod osoba koje pate od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), koji je čest kod ratnih veterana ili osoba zlostavljanih u djetinjstvu, kako bi se pri psihoterapiji lakše prisjetili teških i bolnih sjećanja, s obzirom da će ih uz MDMA teže obuzeti negativne emocije.

Kako stvari stoje, još malo pa ćemo uvideti prednosti svih droga na svijetu i početi ih primijenjivati u medicinske svrhe, a ako ste već sad zakačeni na ovu, još uvijek ilegalnu drogu, pronašli smo vam i jedan ČLANAK u kojem možete pročitati sve o MDMA-u, od sastava do načina prekidanja uzimanja ove party droge, a niže možete pogledati i dokumentarac o ovom kristalu…

Comments are closed.