Protekla dva tjedna vrata Boonike bila su otvorena za sve ljubitelje street arta, realizma, organskih formi, hiperrealizma, čudnovatih likova, i svega ostaloga što je usko povezano s imenom Lonac…

BOONIKA – nevladina neprofitna organizacija, zamišljena je kao platforma namijenjena za vizualni dijalog, promicanje umjetnosti i međunarodne kulturne suradnje. Zbog svog kvalitetnog programa s vremenom je postala priznati međunarodni projekt, koji se bavi ne samo promocijom, promicanjem kulture i modernog dizajna već i edukacijom mladih kreativaca. Da ne bi sve ostalo na riječima odlučite li se na pravi kulturno-intelektualni zalogaj svakako vam preporučujemo da posjetite malu, ali vrijednu galeriju Boonike.

Večeras u prostoru Boonike, ljubitelji street arta imat će priliku pogledati izložbu mladog i talentiranog Lonca. Vjerujemo da je svima koji se interesiraju za zagrebačku street art scenu njegovo ime već dobro znano. U najmanju ruku, ako i niste ljubitelj street arta, njegove radove sigurno ste vidjeli negdje u prolazu na zidu, plafonu, ogradi… Kada nije student grafike na zagrebačkoj Likovnoj akademiji, ovaj svestrani umjetnik čini ono što mu je najdraže, kreativno se izražava – stvara, formira, prenosi poruke, provocira… Najbitnije od svega otklanja svaku ravnodušnost te gledatelje uvodi u jedan potpuno drugačiji svijet, svijet metafore u kojem najčešče obitavaju neobična hibridna, personificirana bića…

UES: Što te potaknulo da se počneš baviti street artom? Jesi li imao neke uzore ?

Grafiti na pročelju osnovne škole koju sam pohađao su me inspirirali da i sam počnem (prvo na papiru) preoblikovati slova koja, isprepletena u nizu tvore neko ime, nadimak. Ta faza sa slovima je, zapravo, najkraće trajala, brzo sam prešao na crtanje likova.

UES:  Koje su razlike street art scene onda i danas?

Danas su radovi puno raznolikiji nego tada. Kada sam počinjao sa slikanjem po zidovima uglavnom su prevladavali grafiti. Unatrag par godina , pod utjecajem izvana, ulična umjetnost se oslobodila nekih stereotipa te je postala puno bogatija. 

UES:  Što te inspirira? Kako bi opisao kreativan proces kojim nastaju riba, sova, roboti s greškama, satovi, i razni drugi likovi koje često susrećemo u tvojim radovima?

[quote_left]…sve su to slike iz podsvijesti koje proizlaze iz okoline u kojoj sam se razvijao…[/quote_left]

Inspiriraju me grafičke novele, glazbeni tekstovi, umjetnost baroka, romantizma, simbolizma,  ulična umjetnost, filmovi te bliski prijatelji kreativci. Priče i motivi kojima se bavim dio su moje svakodnevnice.  Orlovi s revolverom umjesto glave, sova, motiv ribe, roboti s greškama, portret majke kao crvenkapice sa sačmaricom, sve su to slike iz podsvijesti koje proizlaze iz okoline u kojoj sam se razvijao.

UES: Kakve reakcije tvoji radovi izazivaju kod ljudi? Shodno prirodi onoga što radiš, vjerujemo da si imao i neugodnih situacija, želiš li podijeliti neku s nama?

Vjerujem da lokacije na kojima pretežito radim nisu toliko posjećene, tako da tijekom realizacije određenog rada rijetko upadnem u neku neugodnu situaciju sa slučajnim prolaznikom. Bilo je slučajeva s komunalnim redarom ili s nekim tko živi u susjedstvu, ali u neke velike probleme nisam do sada upao. Ljude koji me vide da radim na ulici buni sama ideja da slobodno vrijeme trošim na nešto što volim… Fascinantan mentalitet.

[quote_right]Ljude koji me vide da radim na ulici buni sama ideja da slobodno vrijeme trošim na nešto što volim… Fascinantan mentalitet…[/quote_right]

UES:  Jednom prilikom si razliku između ulične umjetnosti i vandalizma objasnio riječima : “Sve je relativno, pa tako i umjetnost. Možda će jednog dana ono što se danas ne smatra umjetnošću, govoriti više od onoga što se danas smatra umjetnošću“… Imaš li neku viziju kako će izgledati umjetnost za 10-20 godina?

Pokušavam se što manje zamarati time što je a što nije umjetnost. Mislim da ljudi koji su lako povodljivi rade ono što je trenutno u modi, a moda se svako malo mijenja. Možda je trenutno ono što nazivamo “street artom” cool, ali bi se moglo desiti to da će se “publika” zasititi masivnih murala, velikih urbanih festivala, i na ulici će nastaviti djelovati samo nekoliko ljudi, a fokus će se prebaciti na nešto drugo. To je teorija o kojoj se već neko vrijeme raspravlja na nekim od najpoznatijim stranicama koje se bave uličnom umjetnošću. No u suštini treba biti dosljedan samome sebi i jednostavno raditi ono u čemu uživamo.

UES:  Možemo li se u nekom inozemnom gradu susresti s tvojim radovima?

[quote_left]No, u suštini treba biti doslijedan samome sebi i jednostavno raditi ono u čemu uživamo.[/quote_left]

U Blackpollu (UK) ima više mojih murala, a u zadnjih godinu dana sam uspio prodati dosta radova koji su otišli ili u Englesku ili Ameriku.

UES:  Mnogi naši artisti svoju su sreću odlučili pronaći u inozemstvu… Razmišljaš li i ti o odlasku?

Volio bih neko dulje vrijeme provesti vani, čisto zbog promjene okruženja. Mislim da bi tako naučio neke nove stvari, i o sebi, i svom stvaralaštvu, te bi naravno upoznao druge umjetnike i njihov način rada, što je uvijek pozitivna stvar.

UES:  Budući da smo primarno glazbeni portal, iskoristit ću ovu priliku da te pitam koju vrstu glazbe slušaš? Također, pročitala sam u jednom tvom intervjuu da sviraš, što sviraš?

Svirao sam bas u bendu, ali sada s vremena na vrijeme snimam neku glazbu za sebe kombinirajući didgeridoo, bas, gitaru, ponekad trubu, perkusije…no, što više slikam to manje energije imam za sviranje.

UES: Koje street artiste bi preporučio čitateljima?

Roa, Belin, Miron Milić, Smug, Phlegm, Blu Blu, Ma’Claim Crew, Peeta, Os Gemeos, Ron English, Etam Crew, El Mac, Dome… and the list goes on and on…

Svratite do BOONIKE večeras u 20:05h te pogledajte kolekciju svih njegovih dosadašnjih radova te presjek stvaralačkih faza. Na zatvaranju možete naručiti ili kupiti Booteeq.hr art print umjetnikovih radova, samo za tu prigodu potpisanih od autora. Više o eventu potražite ovdje. Lonca možete pratiti na  blogu ili njegovoj Facebook stranici.