Kraftwerk
Kraftwerk

Synthesizeri su se ušuljali na rubna područja pop glazbe još 60-tih godina prošlog stoljeća, ali nisu doživjeli kolektivnu sinkronizaciju s masovnom publikom sve do 1974., kada Kraftwerk udaraju novu paradigmu teutonskom zakletvom modernoj tehnologiji imenom „Autobahn“.

Taj singl je uveo sekvencirane proto-disco ritmove na plesni podij, podjednako imponirajući europskoj šminkerskoj art-sceni, koliko i američkoj funk publici željnoj tvrdih ritmova za sudaranje kukovima. Rock pravovjernici su se križali, ali invazija je bila nezaustavljiva.

Utjecaj je postao zamjetljiv na svim područjima moderne glazbe. Od surovog podzemlja, gdje su Throbbing Gristle koristili strojne kompozicije za stvaranje prvih industrial izdanja, preko berlinskih remek-djela Davida Bowiea u kojima pulsira motorik groove, pa do besmrtnog hita Giorgia Morodera i Donne Summer „I Feel Love“, definiran je oblik plesne glazbe kakvu danas poznajemo. Usto, sa svakim su idućim albumom Kraftwerk reducirali humani moment i pojačavali intenzitet strojnog zvukovlja, da bi dosegli vrhunac na „The Man Machine“, koji su žanrovski definirali kao electronic body music.

kraftwerk_02
Možda je najfascinatnija činjenica da su ta četvorica fanova Jamesa Browna, uštogljeno zapakirana u generička poslovna odijela i oštro začešljanih frizura, uspjeli potaknuti dijalektičku protureakciju ljudske seksualnosti na rastući Stroj. Kako inače objasniti toliki broj fanova među začetnicima hip-hopa, kao što je Afrika Bambataa, zatim ranog detroitskog techna ili čikaškog housea? Svakako nije teško zaključiti da su ih Joy Division oponašali, ali američki crnci su ih voljeli. Uz tvrde, pumpajuće bas linije i driving ritam, Kraftwerk su komponirali prekrasne melodije koje i danas sempliraju velika imena, od Coldplaya do Madonne. Te sekvence imaju uzore u Weimarskim cabaretima, ali su namijenjene kozmičkoj generaciji, kojoj će možda pripadati naši unuci.[quote_left]Veliki dobitnici Daft Punk su svakako unuci ovih velikana…[/quote_left]

I tako, u sjeni ostalih dobitnika, Kraftwerk napokon dobivaju Grammyja za životno djelo. Veliki dobitnici Daft Punk su svakako unuci ovih velikana, mada njihova glazba – uz sav novac umlaćen u najmoderniju tehnologiju – još uvijek stoji samo kao glazba današnjice. Kraftwerk su udarili temelje jučer, danas itekako oblikuju sadašnjost, a sutra (bolje: prekosutra) će se dogoditi ono što su nagovijestili prije 40 godina.

Ako ste u subotu 1.2. u Zagrebu, proslavite ovaj Grammy s nama! Kraftwerk party se održava u klubu Spunk, a ako odjenete crvenu košulju s uštirkanom kragnom uz crnu kravatu, hlače i cipele, ispoštovali ste dress code i uštedjeli 20kn za upad. Vidimo se u utrobi Metropolisa!