Kraftwerk
Kraftwerk

Veliki jubilej riječkog muzeja informatike: Peek&Poke u Rijeku dovodi njemačke pionire elektronike Kraftwerk!?

Riječki muzej informatike i starih računala Peek&Poke, 24. rujna je proslavio deveti rođendan. Za one koji ne znaju, sadržaj muzeja je ispunjen zanimljivim artefaktima – od najranijih klakulatora i igraćih konzola do zaboravljenih čudesa iz 90-tih, nastalih prije nego što su Apple i klonovi IBM-ovih računala preuzeli cjelokupno tržište, u što bi se svakako uklopili njemački pioniri elektronike Kraftwerk čije se gostovanje najavljuje za iduću godinu.

Ovogodišnje slavlje nije bilo velikih razmjera, ali za ono jubilarno, deseto, kako prenosi Novi List, sprema se program kojim će se proslaviti deseta obljetnica, a koji bi počeo 17. travnja 2017. te trajao do 30. rujna 2017. U sklopu njega će se održati raznovrsne zanimljive izložbe, radionice, predavanja te koncerti domaćih i stranih grupa.

A među tim stranim i domaćim grupama je i svjetska atrakcija Kraftwerk. “Naime, u pregovorima smo s menadžmentom te legendarne grupe čiji bi nastup u Rijeci bio središnji događaj višemjesečnog programa. Pregovori su u visokom stadiju, dobili smo ponudu, no realizacija tog projekta uvelike ovisi o financijskim mogućnostima i sponzorima koji će se uključiti u našu rođendansku priču” – istaknuo je Svetozar Nilović Tozo i dodao da će u programu sudjelovati i kultni Laibach, te frontman slavne njemačke grupe Einsturzende NeubautenBlixa Bargeld, kao i veteran postpunk ere Tuxedomoona, svjetski poznata tereministica Lydija Kavina, te slovenski zbor Perpetuum Jazzile.

Što se ostatka programa tiče, u toku su razgovori sa Steveom Wozniakom, osnivačem Apple-a, za kojeg također postoji mogućnost dolaska, a posebno će zanimljiva biti suradnja s Pomorskim i povijesnim muzejem Hrvatskog primorja Rijeka, koja će se ostvariti kroz izložbu “Put na Mjesec”. Bit će izloženi eksponati koji su prethodili slijetanju na Mjesec s ljudskom posadom, a u suradnji s Muzejom istorije Jugoslavije iz Beograda bit će izložen kamen s Mjeseca, koji je tročlana posada Apolla 11 darovala Josipu Brozu Titu. Još je zanimljiviji eksponat njemački stroj za kriptiranje »Enigma«, u sklopu čije će izložbe nastupiti Laibach.

Predstavit će se i knjiga “Digitalizacija Rijeke” u kojoj će biti obuhvaćeni svi lokalni entuzijasti, koji su gradili informatičku budućnost naše zemlje dok je ova tehnologija bila još u povojima. U svemu tome ne smijemo zaboraviti niti trenutni, standardni postav, radi kojeg je muzej ove godine zaslužio certifikat izvrsnosti servisa Trip Advisor, pa ga svakako razgledajte prilikom vašeg idućeg posjeta Rijeci! Peek&Poke pratite i na Facebooku!