James Murphy je javno izrazio želju da se nepodnošljivi zvuk prilikom registriranja karte prilikom ulaska u podzemnu zamjeni ljepšim, bogatijim tonovima i melodijama.

Nakon 15 godina podizanja razine interesa za njegovu ideju, Murphyeva zamisao možda uskoro i dobije priliku…

U svom nedavnom gostovanju na radiju, unutar emisije  Sound Opinions“, nekadašnji frontmen LCD Soundsystema diskutirao je o svojoj dugogodišnjoj ideji – da sve željezničke postaje u New Yorku proizvode ugodnije, melodičnije zvukove stvarajući jednu harmoniju.  “Ovo je prilika da se napravi nešto lijepo na mjestu gdje se lijepo čini nemogućim“, objasnio je Murphy.

Prema njegovoj zamisli  registriranje kartice, odnosno prijevozne karte stvaralo bi određeni zvuk, drugačiji od dosadašnjeg dosadnog istog bleepa. “Želim napraviti za svaku stanicu u New Yorku drugačiji skup dominantnih tonova, …,  kako bi odrasli, kasnije u svom životu kada čuju neku skladbu rekli: ‘oh, ovo zvuči kao Union Square”.  Nada se da će “tijekom velikih gužvi svi koji se registriraju stvarati i slušati prelijepe melodije.” Shodno navedenom, s većom razinom gužve umjesto vrlo često iritirajućih bleep zvukova stvarale bi se sve ljepše i bogatije melodije. Također, isti tonovi bi se ponavljali u sekvenci prilikom dolaska vlaka na stanicu. Cilj je da svaka od 468 gradskih željezničkih stanica reproducira različitu ali harmoničnu glazbu.

subway
Ovaj grad je brutalan… Volim ga, ali mislim da bi malo srčanosti dobro došlo. ” zaključuje James Murphy.

Zbog uvođenja poboljšanja te naročito zbog pažnje koja će biti usmjerena na ulaganje u nove tehnologije u gradskom prijevozu, Murphyev projekt napokon ima šansu da zaživi. Prema službenim izjavama Metropolitan Transportation Authority će uložiti $900,000 narednoj godini za projekte čija je svrha poboljšanje kvalitete prijevoza kroz izgradnju stanica, novih izlaza za nuždu za te obnovu opreme. Osim toga, Murphy se nada kako će novoizabrani gradonačelnik Bill de Blasio imati više sluha za ovu zamisao od njegova prethodnika.

Želite li da ovaj projekt zaživi potpišite Murphyevu online peticiju, a više o ovoj neobičnoj, invativnoj i prije svega humanoj ideji saznajte u VIDEU.