Illectricity Festival
Illectricity Festival

U sklopu otvorenja IZLOŽBE HRVATSKOG DIZAJNA 1516 u Muzeju za umjetnost i obrt, 13. rujna održana je i svečanost dodjele nagrada i priznanja najboljim dizajnerskim radovima u pojedinačnim kategorijama izložbe, a posebno priznanje HDD-a osvojio je i Illectricity festival.

Prošlogodišnji je Illectricity Festival ostvario kampanju objavljujući na Facebooku fotografije svoje “kampanje”. Polijepljeni plakati, projekcije na reklamnim LED ekranima i intervencije u stvarnom svijetu “ne postoje” ako nisu dokumentirane na društvenim mrežama, no jedino što je od navedenog doista postojalo u tom stvarnome svijetu su bili plakati, kojima je Illectricity na neki način dao hint što će ustvari činiti s kampanjom, a nosili su natpis “are you expanded or contracted by the virtual”.

U sklopu otvorenja IZLOŽBE HRVATSKOG DIZAJNA 1516 u Muzeju za umjetnost i obrt, 13. rujna održana je i svečanost dodjele nagrada i priznanja najboljim dizajnerskim radovima u pojedinačnim kategorijama izložbe, kao i Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva, Ico-D Excellence Award te Nagrada HDD-a za životno djelo.

Ove godine kategorija je bilo ukupno osam: Dizajn vizualnih komunikacija, Dizajn u digitalnim medijima i dizajn interakcija, Dizajn ambalaže, Industrijski / produkt dizajn, Prostorne i grafičke intervencije i sistemi, Modni i odjevni dizajn, Cjeloviti projekt / proizvod te Koncept / inicijativa / kritički dizajn.

Velika nagrada HDD-a dodjeljuje se projektu ili inicijativi koja je, prema ocjeni Međunarodnog ocjenjivačkog suda, bitno obilježila posljednje dvije godine u hrvatskom dizajnu svojom kvalitetom, inovativnošću, kompleksnošću ili jasnom i snažnom porukom.

Dizajn vizualnih komunikacija nagradu je odnio i Illectricity Festival 2015, a za dizajn je zadužen Zoran Đukić. Suradnici su Nenad Barić, Filip Eterović (koncept), Ante Šimić (montaža). Time je vizualni identitet Illectricity Festivala osvojio posebno priznanje Hrvatskog dizajnerskog društva u kategoriji vizualne komunikacije.

Ocjenjivački sud Izložbe hrvatskog dizajna 1516 činili su: Iva Babaja (grafička dizajnerica, Past President ico-D), Andrej Filetin (kreativni direktor), Marko Golub (kritičar vizualne umjetnosti i dizajna), Silva Kalčić (povjesničarka umjetnosti), Gjuro Korać (kreativni direktor), prof. Mladen Orešić (produkt dizajner), Koraljka Vlajo (voditeljica Zbirki dizajna MUO), te francuski dizajner tipografije Jean François Porchez i njemački produkt-dizajnerski dvojac Osko+Deichmann, odnosno Blasius Osko i Oliver Deichmann.