I ove godine jesen je u znaku jedne od najvažnijih europskih konferencija o glazbi, ujedno i festivalu, Waves Vienna. Prvi put konferencija će se održati i u susjednoj Bratislavi, pa će se dva grada spojiti od 1. – 5. listopada 2014., te ujediniti klubove, jedinstvene lokacije i javni prostor pod znakom Waves.

Waves ima cilj povezati sve sudionike, od glazbenika, preko organizatora i izdavača do medija, te potaknuti umrežavanje u Europi i raspravu o održivim modelima i financiranju. Budući da je Waves Vienna dio projekta European Talent Exchange Program, koji okuplja sve zainteresirane sudionike glazbene industrije, moto konferencije je „East meets West” stoga je ove godine dodana lokacija u Bratislavi. Uz Nizozemsku, po prvi put fokus konferencije je na Hrvatskoj koja je prepoznata kao vrijedan partner zbog sverastućeg značaja glazbene industrije i činjenice da je stavljena na festivalsku mapu svijeta, te će hrvatski predstavnici približiti našu živahnu glazbenu scenu.

Prvog dana konferencije, 2. listopada, na rasporedu su panel rasprave “Glazbena scena u Hrvatskoj”, a o živopisnoj sceni govorit će Mate Škugor, organizator festivala SuperUho i Žedno Uho, Alen Matošović Topssy s Radija 808, te Krešimir Blažević s glazbenog portala muzika.hr. Na panelu “Glazbeno tržište u Hrvatskoj” o raznolikosti ove rastuće branše govorit će Mario Grdošić i Sanjin Đukić iz LAA agencije, dugogodišnji organizatori glazbenih događaja i promoteri, te Branko Komljenović iz izdavačke kuće Menart. Panel “Kako najbolje raditi s Hrvatskom” okupit će iskustva o pristupanju hrvatskom tržištu. Govorit će Tomo in der Mühlen, vlasnik međunarodne tvrtke za autorska prava IDM Music, Dijana Lakuš, s iskustvom rada na festivalima u Hrvatskoj trenutno radi u produkciji Glastonburyja, Adnan Mehmedović, jedan od organizatora Fresh Island Festivala, te Nick Hobbs iz međunarodne agencije Charmenko koja se bavi bookingom i na području Hrvatske.

Davor O 01Waves je i glazbeni festival koji okuplja odličan lineup trenutno jakih imena, lokalne glazbenike, te predstavnike gostujućih zemalja. Hrvatsku ove godine u programu predstavlja čak sedam autora tj. sastava. U Beču tako 2. listopada nastupaju Jonathan, riječka petorka koja je u zadnjih godinu dana podigla veliki hype na sceni, naš najpoznatiji ženski indie trio Punčke, te MLAT, indie-mediteraneo-avant-math-pop-rock band. Seriju gostovanja nastavljaju i kantautorice Irena Žilić 4. listopada u Beču, te Lovely Quinces u Bratislavi 3. listopada. Punk noise pop band Vlasta Popić nastupa u Beču 2. listopada, te u Bratislavi dan nakon, kada će nastupiti i naš prouducent Davor O u live izdanju.

Ostatak line up-a je također impresivan, stoga pogledajte tko sve nastupa na stranicama festivala.

Waves Vienna2