Ibiza je dugi niz godina praktički imala monopol na turizam za ljude koji vole tulumariti do zore, no Hrvatska je odnedavno našla svoje mjesto u festivalskom turizmu s čak 20 takvih događaja godišnje!

U Hrvatskoj se posljednjih godina popravila infrastruktura, Airbnb je sve češći, a obala dugačka više od 1.700 kilometara garancija je odličnog ljetnog odmora. Zahvaljujući svemu tome i ljetnim festivalima, naša obala svake godine privlači sve više turista koji su do sada odlazili na Baleare, piše londonski Evening Standard, a prenosi Tportal.

Dobar je primjer festival na otočiću Obonjanu u blizini Šibenika čiji je program mješavina žive muzike i raznih wellnessa – od joge do posjeta prirodnim i kulturnim ljepotama. Među zvijezdama koje će posjetitelje zabavljati na Obonjanu naći će se Mr Scruff, Gilles Peterson, DJ Shadow i Floating Points. Festival na Obonjanu traje više od mjesec dana – od 28. srpnja do 6. rujna.

‘Muzika je samo mali dio doživljaja. Namjera nam je bila posjetiteljima pružiti široko i jedinstveno iskustvo drugačije od ostalih festivala ili godišnjih odmora. Kako svi rade, a uglavnom nemaju vremena za odmor i opuštanje, otok pruža svaki mogući način da se posjetitelji riješe stresa – od zabave do wellnessa’, kaže jedan od osnivača festivala Nikola Bušljeta.

Obonjan2
Otok Obonjan

Mnogi festivali u Hrvatskoj koriste prednosti kulturne baštine kao dijela scenografije kojom zadivljuje posjetitelje. Neki poput festivala Sonus na Pagu ne traju dugo, no održavaju se na otvorenom, u klubovima, ali i na brodovima. Nema nikakve sumnje kako je Hrvatska jedno od omiljenih odredišta ljetnog europskog turizma.

Ultra Europe tulum je koji traje tjedan dana i pomiče se po Jadranskoj obali, a održava se tijekom Hrvatskog glazbenog tjedna. Počinje u Splitu, pa se seli na Brač, Hvar i završava na Visu.

‘Hrvatska je jedno od europskih odredišta za koja smo smatrali da će biti pogodna za stvaranje nečeg jedinstvenog i originalnog’, rekao je suosnivač i predsjednik Ultra Enterprisesa Russell Faibisch.

Povoljni turistički trendovi postali su još bolji od ulaska Hrvatske u EU. To se najbolje vidi u Zagrebu i na Pagu. Hrvatski ljetni klubovi ostaju otvoreni dulje nego na Ibizi.