Svi znamo da nas glazba može razveseliti i uljepšati nam dan. Becky Inkster, profesorica na Cambridgeu, tvrdi da hip hop stvarno može pomoći u liječenju mentalnih bolesti.

Profesorica je pokrenula istraživanje na odjelu za psihijatriju, a zasniva se na promatranju utjecaja hip hopa kao žanra na ljude s mentalnim bolestima. Sama kaže da je hip hop  više od komercijalnih izdanja, a i sama je odrasla na hip hopu 90-ih kada je hip hop bio u svom zlatnom razdoblju. Želja joj je raditi s reperima, dobrotvornim udrugama i ostalim liječnicima. Cilj studije je pokazati da socijalni i osobni problemi ocrtani u hip hop pjesmama mogu pomoći ljudima kroz njihove probleme.

Većina repera dolazi iz problematičnih dijelova grada u kojima su ukorijenjeni problemi s drogom i nasiljem, a time su povezani i sa psihičkim problemima. Tako se ljudi s mentalnim problemima mogu povezati s tekstovima u njihovim pjesmama. Grupa radi s ljudima s mentalnim problemima na način da oni pišu svoje tekstove kako bi bolje shvatili svoje probleme, a mišljenje grupe je da i sami studenti medicine mogu mnogo naučiti o mentalnim bolestima iz hip hopa.

– Patricia Pajk –