Outlook Festival
Outlook Festival

Među dvjestotinjak najuzbudljivijih glazbenika svijeta hip-hopa, duba, reggae, drum & bassa, dubstepa i ostalih bass rodova koji će nastupiti na ovogodišnjem, devetom Outlook festivalu (1. rujna – 4. rujna) nalazi se i dvadesetak glazbenika iz Hrvatske i okolnih zemalja, nekadašnjih pripadnica bivše Jugoslavije – Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Pred mnogobrojnim međunarodnim posjetiteljima Outlook festivala, prošlogodišnji ih je okupio čak 14 tisuća, predstavit će se jedni od pobjednika ovogodišnje domaće koncertne sezone – hip-hoperi Elemental, s kojima smo i razgovarali te Kandžija i Gole žene, sastavi čiji su rasprodani zagrebački koncerti obilježili prvu polovicu ove godine.

Elemental na štinjansku tvrđavu dolazi na krilima nagrade Porin za najbolju pjesmu godine, Goli i bosi, kao i s pohvalama kritike, struke i publike povodom objave sedmog, duplog studijskog albuma Tijelo u veljači ove godine. Nakon desetak godina djelovanja, rasprodani i delirični koncert Kandžije u pratnji Golih žena povodom izlaska albuma Nema labavo, glazbenika je potvrdio kao jednog od najvažnijih hip-hopera domaće i regionalne scene. Elemental na Outlooku nastupa u četvrtak 1. rujna kada će im se na pozornici Arija pridružiti Hornsman Coyote – live act srpskog roots reggae glazbenika, tromboniste i pjevača Nemanje Kojića koji je početkom ove godine izdao album Safe Planet na etiketama Ammonite Records (Srbia) i PDV (Hrvatska).

Stage Seasplash festivala, najstarije i najveće sound system fešte u regiji čije je 14. izdanje treslo štinjansku tvrđavu u srpnju ove godine, u petak 2. rujna zauzeti će Kandžija s Golim ženama i Bamwise. Uspješnim domaćim hip-hoperima pridružit će se na domaćoj i međunarodnoj sceni sve nezaobilazniji dub i dubstep producent Egoless čije se trake mogu čuti u brojnim miksevima producenata i DJ-eva iz različitih krajeva svijeta kao i u programima cijenjenih radio postaja poput BBC Radio 1, BBC Radio 1xtra, BBC Radio 6, SubFM, RinseFM, Ministry of Sound itd.

Kandžija

Selekcija domaćih glazbenika na Oultlooku označava i povratak nastupa uživo na samoj tvrđavi i to u obliku punokrvne koncertne svirke, kao i u tzv. live-actovima raznih producenata poput npr. live dub acta hrvatskih dub pionira Dubble, nastalog od članova uspješnih Radikal Dub Kolektiva, njihovih kolega po zvuku – Bamwisea, DIY sastava mlađe domaće generacije dubbera čiji su koncerti vizualno i glazbeno osvježenje scene. Nedavno su i izbacili prvi singl i spot za pjesmu Run From Sound kao uvod u nadolazeći album prvijenac predviđen za izlazak na jesen preko PDVa. Pojedini članovi ovih sastava okupljeni su i u desetak godina aktivnom Digitron Sound Systemu čija je namjera bila napraviti prvi hrvatski sound system, u čemu su uspjeli te već niz godina djeluju i organiziraju zabave u najpoznatijem zagrebačkom squatu Medika te nastupaju na festivalima poput Modema, Lost Theorya, Seasplasha itd. Digitron Sound Systemu i Dubble nastupali su na festivalu u sklopu programa kojeg organizira jedna od najutjecajnijih dub večeri u Engleskoj – poznati Sub Dub.

Drum’n’bass DJ i producent Filip Motovunski, s kojim smo i porazgovarali, svojih je deset godina glazbenog djelovanja ove godine obilježio duplim albumom Ten Years Making Beats izdanim na etiketi PDV, a okrunit će ih nastupom na Outlooku uz bok s kolegama DJ-ima Shecom, Bradom Selectom i 207. Regionalna glazbena strujanja predstavit će stalni gosti Outlook festivala – slovenski Roots In Session – jedan od najpoznatijih balkanskih sound system producenata koji već desetak godina istražuju roots glazbu i pronalaze svoj jedinstveni zvuk, te srpski kolektivi: Baseline crew – drum’n’basseri koji se ne stide starog ravea i novog junglea M-Tech i Double B i Mystic Styles – deveteročlani DJ kolektiv iz Beograda posvećen širokoj lepezi glazbenih zvukova – footworka, grimea, UK funka, r’n’b-a i techna. Mystic Styles na Outlook šaljeFeloneezyja i Jackiea Daggera, DJ-e i producente čije se djelovanje usko vezuje uz etiketu i kolektiv Teklife te moćni Hyperdub. Bosanske boje branit će d’n’b producent i inženjer zvuka Billain, poznat po svog specifičnom neurofunk zvuku i suradnjama s Frenkijem i Edom Maaajkom.

Filip Motovunski

Za posjetitelje iz Hrvatske i regije (Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Kosova) festivalske ulaznice po cijeni od 850kn mogu se kupiti ovdje. Od ove godine kupovina povoljnijih ulaznica omogućena je i za državljane Slovačke, Rumunjske, Bugarske, Češke, Ukrajine, Litve, Estonije i Rusije. Festivalske ulaznice i ulaznice za Outlook Arenu po cijeni od 240kn mogu se kupiti putem Entrio sistema te na pretprodajnim mjestima diljem zemlje.

Sve informacije o Outlook festivalu dostupne su na stranicama Pozitivnog ritma, stranicama festivala kao i na Facebook stranicama festivala.