You Are We w/ Dapayk!
You Are We w/ Dapayk!

Povodom večerašnjeg live nastupa jednog od glavnih protagonista svjetske elektronske scene, Dapayk Soloa u Sirup klubu, donosimo vam ekskluzivni intervju sa samim Dapaykom.

Dapayk Solo, pravim imenom Niklas Worgt, čovjek je koji iza sebe ima desetljeće stvaranja glazbe, 7 studijskih izdanja, preko 50 singlova, više od 70 remikseva za razne glazbenike i producente te brojna gostovanja u svjetskim klubovima i na velikim festivalima. Evo što je nam je rekao povodom večerašnjeg nastupa u Sirup klubu:

UES: Nastupaš na puno festivala ovog ljeta – kako se priprema za festivalsku gažu razlikuje od pripreme za klupsku gažu? Ima li uopće neke razlike?

Dapayk: Na festivalima obično nemaš vremena za poštenu tonsku probu; ako imaš sreće, tik prije nastupa uhvatiš malo vremena za line check pa je najpametnije što možeš učiniti dobro pripremiti muziku koju misliš prezentirati publici i za svaki slučaj pripremiti dodatnu uvodnu stvar ili “save” stvar za slučaj da se u početku dese neki nepredviđeni problemi. Osim toga, za festivale biram stvari koje su jako atmosferične, sa više reverba i delay-a jer se, po mom mišljenju, jako dobro uklapaju u osjećaj koji donosi tulum na otvorenom prostoru. Za klub biram stvari koje su “suhe” kako bi cijeli klub zvučao kao boombox koji ti sve zvukove donosi direktno “u glavu”.

UES: Kada bi morao izdvojiti, koje ti je nejveće muzičko dostignuće do sada?

Dapayk: Definitivno pokretanje svog labela Mo’s Ferry Prod. Prije 14 godina i to što sam ga uspio održati sve ove godine. Do 2000. godine nitko nije htio izdati moju muziku pa sam se za to morao pobrinuti sam. Nakon gotovo 170 izdanih stvari na Mo’s Ferryu te Frenou & Rregualu, mislim da sam donio dobru odluku.

UES: Počeo si DJ-ati 1993. Twitter, Facebook, Soundloud i slične mreže tada nisu postojale. Jesu li ti draža „stara vremena“ ili misliš da je sada bolje za sve ljude koji rade muziku i žele doprijeti do publike?

Dapayk: Zapravo, počeo sam producirati 1993., svirati live 1996. i do danjašnjeg dana nikad nisam zapravo DJ-ao. U usporedbi s 90-ima, danas je puno važnije biti dobar marketinški stručnjak i prodati neku priču o sebi izvan muzike koju radiš. Twitter i Facebook su jako važni za opstanak artista ali fotografije redovito dobivaju više likeova od linkova s muzikom. To znači da ljude više zanima život izvan muzike koju radiš i nisu toliko zainteresirani za umjetnost koju im pokušavaš prezentirati.

U drugu ruku, mladim artistima je lakše probiti se pomoću raznih dostupnih platformi – osobno sam slao demo snimke 7 godina prije nego što sam išta uspio izdati. Loša strana platformi je što stvaraju puno “one hit wondera” oko kojih se stvori hype zbog jedne stvari i sljedeće godine ih se više nitko ne sjeća. Ako znaš kako se pravilno koristiti facebookom i nije te sram pokazati više od umjetničke strane svog života možeš jako brzo i “agresivno” napredovati.

UES: Prošle si godine nastupao u Zagrebu u Aquariusu i sada si ponovo u istom gradu ali ovaj put u Sirupu. Što možemo najaviti hrvatskim clubberima koji te dođu čuti i vidjeti? Kakav set pripremaš?

Dapayk: Većinom ću prezentirati neobjavljene stvari i dosta improvizirati na loopovima. Kao i uvijek nećete me vidjeti sa laptopom – samo synthovi, sampleri, fx i grooveboxeovi. Moj live set je miješavina Tech-housea i techna sa dozom broken beatsa.

UES: Što se dešava s projektom Dapayk & Padberg?

Dapayk: Izdali smo remix albuma „Smoke“ i single stvari “Silent Fireworks” na kojem je i Marek Hemmann remix, a još jedno izdanje singla nam predstoji u jesen. Do tada nastupamo na nekoliko festivala uključujući Melt! I I LOVE VINYL tokom ljeta. Ove smo godine doista zaposleni, a počeli smo raditi i na novom materijalu.

Ovom prilikom, najbržem od vas dijelimo i Dapaykov album “Decade One (2000-2010)” koji je izdan na Dapaykovoj Mo’s Ferry Prod. etiketi. Lajkajte intervju te u komentar ispod članka ostavite svoje podatke. Tko prvi njegov album!