U susret dvodnevnoj Future Sound Of Zagreb manifestaciji, koja ovoga vikenda slavi svoju 15. godišnjicu, porazgovarali smo s Damirom Cuculićem, idejnim začetnikom samog programa te čovjekom koji je još devedesetih godina u suradnji s Irenom Šćurić pokrenuo prvu TV emisiju elektroničke glazbe Top DJ Mag i tako utjecao na razvoj hrvatske elektronske scene.

Ukorak sa svjetskim događanjima iz manjih party projekata, Damir Cuculić je napravio i prvi Under City Rave te nezaboravne Future Shock partije kao i sam Future Sound Of Zagreb – jedan od najvećih domaćih klupskih festivala kojemu je cilj promocija domaće elektronske scene i samih DJ-eva. Upravo zbog nadolazećeg FSOZ 2014 izdanja, porazgovarali smo s Damirom…

UES: Pozdrav, Damire! Upoznaj nas i mlađe generacije sa FSOZ projektom… Kada je sve krenulo, kako je to izgledalo na početku i koji su bili problemi u organizaciji te davne 1999. godine?

Damir: Prvi FSOZ održan je 21.6.1999. godine u starom klubu The Best, a organizirao sam ga povodom emitiranja tada jubilarne 200.-e emisije TOP DJ MAG koja se prikazivala na nacionalnoj televiziji (HRT). Nakon organiziranja nekoliko masovnih rave partija poput FUTURE SHOCK-a (od 1994. do 1999.) pala mi je ideja da pokrenem jedan klupski festival na kojem bi na više floorova istovremeno moglo nastupiti što više DJ-eva koji bi prezentirali različite vrste elektronske glazbe. Mislim da je u to vrijeme prema tom novom „multifloor“ konceptu to bio jedan od najposjećenijih klupskih partija u Hrvatskoj s otprilike 4000 posjetitelja. Tada je uz naše najbolje DJ-eve kao glavna zvijezda večeri nastupio i legendarni njemački DJ Mark Spoon, a uz njega i ekipa DJ-eva iz poznatog njemačkog Groove magazina na čelu s Ian Pooly-em.

Nikada neću zaboraviti tu ludu noć kada sam usput slavio i svoj rođendan. Best je naprosto eksplodirao. Za današnje pojmove  nezaboravna i neponovljiva atmosfera. I dan danas volim reći da mi je to jedan od definitivno najdražih partija koji sam organizirao i kojeg ću pamtiti cijeli život. Koliko se sjećam nije bilo većih problema oko organizacije, a jedino kaj sam od silne euforije i uzbuđenja tu noć zaboravio je snimiti party i podijeliti uživo nekoliko mobitela koje mi je VIP kao službeni sponzor (koji je tada tek došao u Hrvatsku) dao za nagradnu igru pa sam to morao nekako naknadno iskemijati putem emisije tako da je ipak sve nekako dobro ispalo na kraju iako si i dan danas ne mogu oprostiti što nismo snimali taj party za TDM arhivu.

UES: Kako bi ti opisao evoluciju klupske glazbe u Zagrebu i Hrvatskoj? Koje su prednosti i mane današnjeg klabinga, od organizacije do samog klabera, za razliku od prije 15 godina?

Damir: Klupska glazba definitivno se stalno razvija kako u svijetu tako i kod nas. Evoluira i nastaju novi pravci, novi žanrovi, a zahvaljujući bezgraničnoj ljudskoj umjetničkoj kreativnosti, inspiracijama i bezbrojnim glazbenim talentima svjedoci smo, iz mjeseca u mjesec te iz godine u godinu, nastajanja novih uzbudljivih i originalnih partija, klubova, zvukova, mjuze, traka… Vrijeme prije 15 godina je imalo svoju mjuzu, svoju publiku i svoje klubove i u konačnici neka svoja pravila. Nisu tehnologija i internet bili u prvom planu kao danas što ima svoje mane, ali i prednosti. Možda je sve to tada za razliku od danas bilo nekako spontanije, iskrenije, euforičnije, uzbudljivije.

[quote_right]Možda je sve to tada za razliku od danas bilo nekako spontanije, iskrenije, euforičnije, uzbudljivije.[/quote_right] Ne znam, teško mi je uspoređivati ono kaj je bilo jučer s onim kaj je danas jer možda neću biti objektivan. Puno se toga promijenilo od tada pa do danas, od glazbe, tehnologije, medija, klubova, promocije, DJ-a pa i ljudi. Nekad je bilo puno lakše organizirati party jer je ekipa dolazila masovno u grupama, a sa nekim iskustvom organiziranja, mogao si točno predvidjeti hoće li ti doći 500, 1000, 1500 ili više ljudi. I mislim da su prije pogotovo naši DJ-i uživali neki bolji i važniji status možda baš zbog toga što nije baš svatko kao danas (zahvaljujući nevjerojatnom razvoju tehnologije) mogao postati “DJ”. Danas je u Zagrebu vrlo riskantno organizirati neki produkcijski skup party projekt. More i ljetni festivali su sasvim neka druga priča u kojoj glavne uloge imaju strani organizatori i promotori. Današnjem domaćem klaberu sve je dostupno putem interneta, YT-a, raznoraznih servisa, društvenih mreža, sve mu je nadohvat ruke i to u stvarnom vremenu.

Još prije 15 godina, a i ranije, smo Irena i ja putovali skoro pa svaki tjedan širom Hrvatske i svijeta da bi u TOP DJ MAG-u pokazali kaj se događa u svijetu, ali i kod nas  dok danas jednim klikom miša sve ti je to odmah servirano kao na pladnju. Ustvari s te informacijske  strane super mi je ta nova tehnologija, ali s druge strane dovela je i do prezasićenosti i do hiperprodukcije svega i svačega pa naravno da uz hrpu dobrih stvari, dobrih DJ-a i producenata, dobre mjuze, dobrih klubova i festivala, ima i hrpa shita. Zbog toga svega mislim da je moderni klaber jako dobro informiran, jako izbirljiv, jako zahtjevan i da mu je u konačnici jako malo stvari, onak kak se veli, „napeto” pa itekako bira gdje će i kad otići i potrošiti svoju lovu koje ionako, manje više, u Hrvatskoj baš i nema. U svakom slučaju svaki vjerni klaber svakom promotoru zlata vrijedi.

[quote_center]…mislim da je moderni klaber jako dobro informiran, jako izbirljiv, jako zahtjevan i da mu je u konačnici jako malo stvari, onak kak se veli, „napeto”…[/quote_center]

UES: Od samih početaka, pa do 15. obljetnice FSOZ-a prate te začetnici zagrebačkog klabinga, poput Daria, Ceta, Dundova, Ludviga i ostalih… Čovjek bi pomislio da će ti DJ-i s godinama samo dobivati na važnosti, no kod nas se čini kako mlađe generacije manje znaju, a starije više nije briga za imena na kojima su odrasli… Koliko su po tebi naši oldskuleri danas relevantni?

Damir: Prije svega moram reći da prema tim imenima i još nekima koje bi trebalo dodati (Kiki, Maminho, Mary, Felver, Frajman, Go Cut, Toxic…), uz to što smo dugogodišnji poznanici, osobno imam veliki respekt za sve ono što su napravili u protekla dva desetljeća za domaću scenu, a i dan danas jer su aktivni kao DJ-i, svatko na svoj način. Zato sam od njih i odabrao petoricu za ovogodišnji FSOZ LEGENDS Room, a to su Cet, Mary, Kiki, Dario, Ludvig, koji su svi nastupili i prije 15 godina na prvom FSOZ-u, a redovno i kasnije. Bez njih ovaj slavljenički FSOZ ne bi imao smisla. Po meni, svi oni sa svojim poznavanjem glazbe i dugogodišnjim DJ-ingom i iskustvom svakako da su relevantni i za današnju scenu i glazbu, a i uzori su mnogim mlađim DJ-ima. Siguran sam da će svoju kvalitetu najbolje  pokazati u svojim setovima u subotu u DEPO klubu na FSOZ Legends flooru.

FSOZ_2014_cover

UES: Pitali smo ljude što bi te pitali u intervjuu, i jedno od pitanja je glasilo: Zašto se 15 godina na line upu pojavljuju jedno te ista imena pored brojnih novih domaćih snaga, pogotovo gledajući da je naziv događaja “Future sound…”?

Damir: Da, čuo sam već za te „prigovore“. Ne bih se baš složio sa tom tezom iako izgleda da jedan dio ljudi, ako stalno vidi tih nekoliko “oldschool” imena, percipira FSOZ line up na način da se stalno vrte jedna te ista imena što baš i nije točno. Dovoljno je pogledati flyere unazad 15 godina i vidjeti da su u tom periodu na FSOZ-u nastupila mnogobrojna različita DJ imena, različitih glazbenih stilova, svih generacija i da se na tom festivalu nikada nije puštala stara mjuza već isključivo NOVA ili ona koja će se tek slušati kako mu kaže i ime. Ove godine i sama koncepcija FSOZ festivala kao i program i line up bitno se razlikuje od prošlogodišnjih, a ima i podosta novih i „mlađih” imena na line up-u.

UES: Nadalje, vezano pitanje, također od naših čitatelja… I dok svi gledaju prema naprijed, bilo kroz napredak elektronike, ili kroz načine organiziranja tuluma, kod tebe kao da sve igra na kartu nostalgije i kako je bilo nekad, pa bi nove generacije rekle da stalno pokušavaš živjeti na staroj slavi, a bez pogleda u budućnost…?

Damir: Mislim da je to opet kriva percepcija dijela ljudi koji me naravno vežu uz moje medijski najeksponiranije i najpoznatije  projekte vezane uz elektronsku glazbu, a to su Future Shock 2001 i TV emisija TOP DJ MAG koji više ne postoje već više od deset godina i danas imaju taj “old school” predznak. Ja od kada znam za sebe uvijek sam nekako daleko ispred mnogih drugih, pa i svoje generacije, gledao u budućnost. No itekako cijenim i dobro se sjećam te naše lude i nezaboravne prošlosti i svega onoga što se događalo tada, ali redovno kao profesionalac pratim, koliko stignem, i ono što se događa i sluša danas i zbog toga smatram da sam prilično dobro “apdejtan”.

U svijetu elektronske glazbe moj pogled u budućnost kao organizatora i promotora zove se FUTURE SOUND OF ZAGREB, a pogled u prošlost se zove DEJA VU. Ta obadva moja party projekta već godinama imaju prepoznatljivo ime, idu samo jedanput godišnje i kao takvi imaju uvijek odličnu posjećenost kao i svoju vjernu publiku, a organizirat ću ih dokle god bude interesa i volje.  Novim generacijama (da srušim taj mit “stare slave”) mogu samo frendli poručiti da dođu ovaj vikend u KATRAN i dožive jedan novi pogled u budućnost, da dožive zvuk budućnosti i jedan posve novi FSOZ koncept – dva dana na istoj lokaciji u tri kluba na pet floorova uz 30 DJ-a, uključujući i after na istoj lokacij. Nastupit će stvarno zagrebačka premier liga DJ-a i producenata uključujući i odabrane nove talente koji će, siguran sam, oba dana držati ekipu budnom i veselom na plesnom podiju do fajrunta.

UES: Pratiš li mlađe generacije DJ-a i imaš li kakve favorite?

Damir: Pratim kako ne. Mislim da na svojoj FB frend listi imam valjda sve znane i neznane HR DJ-e svih generacija, a oni mlađi mi često znaju poslati svoje mikseve ili neku svoju produkciju da poslušam i ocijenim. Mislim da se tu kriju i izuzetni talenti koji moraju znati da je na njima samima da se izbore za svoje DJ mjesto pod suncem. Tako sam odlučio da ove godine FSOZ festival ide dva dana kako bi prvi dan bio posvećen upravo novim talentima. Bilo je teško odabrati pet imena i na kraju je izbor pao na: Leona B, Frenkia, Dijanu Kober, Teychee i Pillsmana aka Luku Jakopeca. To bi nekako i bili moji favoriti među tim “new comerima”, iako bi se tu moglo pribrojati barem još pet imena. Svima njima  kao i  svim DJ-ima koji ostaju vjerni UNDERGROUND glazbi, sceni i kulturi uopće, obično poručujem da budu dosljednji i da im glavni moto bude kreacija i inovacija, a ne imitacija.

[quote_center]DO NOT PLAY WHAT THEY WANT. PLAY WHAT YOU LOVE! UNDERGROUND.[/quote_center]

UES: Kao jedan od prvih organizatora “festivala” u Zagrebu i Hrvatskoj, kako gledaš na Hrvatsku kao jednu od vodećih festivalskih destinacija u svijetu? Osvojili smo i nagradu na Ibiza DJ Awards za Dance naciju godine….

Damir: Nedavno su me baš zvali s jedne poznate radio postaje da u eter prokomentiram nagradu koju je Hrvatska dobila na prestižnom Ibiza DJ Awards-u u kategoriji “Dance nation of the year” pa sam rekao, između ostalog, da je to jedno jako lijepo priznanje (ajd da smo barem u nečem “najbolji”). Jedino je po meni u nagradi trebalo riječ “NATION” zamijeniti sa riječi “DESTINATION” (čak se riječi i rimuju) pa bi onda ta nagrada imala smisla… Bit ćemo dance nacija godine, po meni, ipak kad bude barem isti omjer stranih i domaćih partijanera kao i stranih i domaćih izvođača na tim festivalima. Do tada smo samo ljetna party destinacija gdje strani organizatori za svoje festivale koriste samo našu lijepu obalu i otoke i jeftinu infrastrukturu da masovno dovedu svoju publiku izvana dok su domaći posjetitelji kao i domaći izvođači prisutni za sada samo u tragovima…

UES: Kad se spominje tvoje ime, teško je ne spomenuti Top DJ Mag na kojem su odrasle i odgojene generacije. Bilo je govora o ponovnom pokretanju emisije, no na kraju ipak ništa od toga, ili…? Uz današnje medije, misliš li da je uopće potrebno nešto takvog?

Damir: Dobro pitanje. I ja sam si zadnjih par godina postavljao to isto pitanje, ima li TDM (iako znam da je jedna cijela generacija, kak se veli, odrasla na TDM-u i da bi ga jako puno ljudi opet željelo gledati na TV-u) uz današnje medije uopće još smisla ili je njegova misija kao takva završena. Možda u nekom novom originalnom TV formatu na javnoj televiziji i sa primarnim ciljem promocije domaće scene. To bi imalo smisla jer je sve ono strano zahvaljujući internetu (kao što sam već negdje ranije spomenuo) dostupno svima u sekundi. Ne mogu za sada reći ni da ni ne jer volje ima (čak su se i dogodili neki razgovori sa HRT-om), ali morate znati da je ponovno pokretanje takvog TV projekta, pa čak i internetskog, vrlo zahtjevan, kompliciran i skup proces. Možda jednog dana osvane i dokumentarac napravljen od materijala iz naših emisija koje su se emitirale punih 12 godina (od 1990. do 2012.). To mi zvuči čak realno i izvedivo. Mislim da bi takav dokumentarac bio pun pogodak.

UES: Koja je budućnost FSOZ-a, je li to na kraju isplativ projekt, jer sigurno se ne radi samo iz ljubavi? Spominjao si neku FSOZ turneju, kao i da te kontaktirao promotor iz Japana?

Damir: Teško je reći unaprijed da li je FSOZ isplativ ili neisplativ projekt (nekad prije naravno da je bio  isplativ kad je prosjek bio 3000 posjetitelja) jer uspjeh ovisi isključivo o posjećenosti. Produkcija samog festivala nije baš jeftina, ali mi se svi nadamo (i ja ispred organizacije i svi izvođači kao i vlasnici klubova) da ćemo ovaj vikend sa FSOZ festivalom “razvaliti” Zagreb i da ćemo svi mi kao i naša publika zadovoljni i sa smješkom na licu ujutro otići doma. Mislim da je ipak ljubav prema glazbi svima nama glavno pogonsko gorivo i nema tih novaca koji mogu to kupiti, ali mogu taj naš trud adekvatno nagraditi. Baš sa zadovoljstvom primjećujem da je ovogodišnji FSOZ izazvao i jako veliki interes od raznih medija pa je tako između ostalog najava za FSOZ  objavljena i na jednom poznatom američkom festival info portalu gdje ga je zapazio i jedan japanski promotor koji me kontaktirao na mail… Što će biti od svega toga rano je govoriti, iako bi mi velika želja bila da za početak organiziram i neku mini HR FSOZ turneju, a kasnije tko zna….

UES: Kao sudionik rave scene u Hrvata od samih početaka, kako to da se ne aktiviraš u promociji iste više od jedan put godišnje?

Damir: Budući da mi organizacije i promocije partija nisu jedini posao u životu, za sada nemam baš previše vremena i ovi projekti koje radim su ono što stignem kvalitetno i profesionalno organizirati, ponavljam za sada. Uvijek mi je bio moto u životu “Kvaliteta, a ne kvantiteta”. Eto, nakon FSOZ festivala organiziram u DEPO klubu (s kojim sam još na proljeće  dogovorio suradnju) jednom mjesečno još jedan svoj poznati stari/novi house party program BODY & SOUL, koji eto baš ide za noć vještica 31. listopada pod nazivom “B&S Hellowen Extravaganza”, a u prosincu vas očekuje već legendaran Kikijev ALLNIGHTER. Kad pogledam malo povijest svojih aktivnosti na sceni u posljednjih 25 godina kao i svojih organizacija partija i festivala, od onih najmanjih pa do najvećih, mogu reći da sam stvarno već pravi veteran domaće elektronske scene i mislim da se nikada u životu neću moći odlijepiti od te scene i mjuze koju, priznajem, definitivno volim (nakon svog sina) najviše na svijetu.

UES: Damire hvala ti i želimo ti dobar provod na 15. godišnjici FSOZ-a!

Damir: Hvala vama! Vidimo se!

-MK- | -GM-