Zadnjih nekoliko dana često pišemo o Janku Novoseliću koji s projektom Tobogan nastupa u Klub.u, a dan kasnije u Mastersu predstavlja soul/disco/funk suradnju s Ratkom Filipovićem aka DJ Examineom aka Disko Dabar.

Ratko Filipović Examine iliti Disko Dabar i Janko Novoselić nastupaju 15. veljače u zagrebačkom klubu Masters s dosad bezimenim projektom, u kojem sviraju soul/disco/funk stvari na drugačiji način. O svemu smo više saznali od samog Disko Dabra.

UES: Kako je nastao ovaj, za sada bezimeni projekt i po čemu je poseban?

Ratko (Examine): Već neko vrijeme sam kao producent tražio neki, nazovimo to tako, korak dalje u glazbi koju stvaram. Također sam bio u razgovorima s nekim bendovima da im se priključim ali jednostavno nije bilo one glazbene “kemije”. Jan Kinčl mi je predložio Janka kao vrhunskog perkusionista i to se pokazalo već na prvoj zajedničkoj probi, makar su nam zbog zvuka u sobi za probe gotovo prokrvarile uši. Nedugo nakon te prve probe smo završili u Sonarscope studiju snimajući remix za Tomislavov “Teardrop Spin” i još neke projekte za album.

Cijeli projekt od početka ima neki dobar i opušten “vibe”, na kraju i Janko i ja smo glazbenici koji u prvom planu vole glazbu i vole svirati, a na probama nema puno razgovora, komuniciramo kroz glazbu i otvorenih smo glazbenih svjetonazora da volimo eksperimentirati.

UES: Koliko ovakve kombinacije DJ-inga i live svirke prolaze kod nas tj. vani?

Ratko (Examine): Pa ne bih rekao da će u nastupu biti puno elemenata DJ-anja, čak je pala i odluka da se okrenemo više reciklaži nekih mojih starijih projekata i da predstavimo zvuk albuma s kojim bi išli u studio. A nisam puno razmišljao o tome koliko to prolazi kod nas ili vani, glavno je da je dobra zabava.

UES: Kako si uopće došao na ideju reeditiranja starih klasika u Disko Dabar formi?

Ratko (Examine): Kopao sam po nekim starim Brightonovim pločama prije par godina i na gramofonu se našao album Zdravka Čolića “Zbog Tebe”. U idućem trenutku sam snimao sample stvari “Bar Jedan Ples” i napravio prvi Disko Dabar edit. Nažalost, zbog kvalitete snimke nikad nije ugledao svjetlo dana osim soundclouda, ali to je bio neki uvod koji je doveo do Disko Dabar kompilacije i live nastupa na kraju prošle godine na Cycle-u.

Examine_01
UES: Premijerno nastupate na Cycle programu u Mastersu. Čini li vam se da je Zagreb krcat programom elektronike tj da je to uzelo primat na našoj sceni?

Ratko (Examine): Otvaranjem nekoliko starih/novih klubova scena je svakako obogaćena za dobar program elektronske glazbe ali više me veseli što ih pune domaći izvođači. Uvijek sam govorio da se glazbena scena Zagreba i Hrvatske može mjeriti s bilo kojom u svijetu jer imamo vrlo kvalitetne DJ-e, producente i bendove. A u subotu imamo i jednu specijalnu gošću 🙂

UES: Što inače vi slušate i što vas oblikuje kao glazbenike?

Ratko (Examine): Puno sam u jazz-u u zadnje vrijeme, od Milesa Davisa i Theloniusa Monka pa do nekih novijih igrača tipa Portico Quartet.

UES: Koji su planovi za dalje, može li čovjek ikada imati previše projekata, i što se dalje očekuje od vas?

Ratko (Examine): Za sada Examine ide u neku vrstu mirovanja s obzirom da sam prihvatio i neke projekte za soundtrack i sound design, ali jedan od prioriteta je studijsko snimanje s Jankom ali i uključivanje još nekih glazbenika kao goste na albumu i ubuduće za live.

Uz njih će zasvirati i Bocca Sofistifunk, funk soul daddy s Brača čiji uvojci rijetko koga ostavljaju ravnodušnim, kao i glazba koju pušta, te Jan Kinčl Zero, naš recezent i voditelj na Radio 808. Ulaz je 20kn do ponoći, 30kn iza.