Na službeni mail naše redakcije stigao je zanimljiv, doduše nepotpisan tekst nastao nakon što je na portalu Raveologija objavljen tekst o mogućim malverzacijama u Burn Residency natjecanju. Tekst prenosimo u cijelosti.

Poštovani,

javljam vam se svima vezano za pitanje pravednosti unutar Burn Residency natjecanja u Hrvatskoj. Po struci sam novinarka, a inače sam velika ljubiteljica elektronske glazbe. Kada sam prije par dana pročitala članak o sumnji u “namještanje” Burn Residency natječaja na portalu www.raveologija.com i sama sam se zainteresirala po istom pitanju.

Počela sam malo istraživati “tko je što rekao” te sam došla do zanimljivih činjenica koje ostavljaju otvorena brojna pitanja o objektivnosti sudaca i pravdi unutar samog natječaja.

Naime, sve je krenulo špekulacijama o tome da je cijelo natjecanje “namješteno” i da se zna da je gospodin Claus Cottini novi hrvatski pobjednik. Naravno, prvo sam išla pogledati tko je Claus Cottini te poslušati njegov miks. Čim sam otvorila miks primjetila sam jednu zanimljivost. Na samom mixu spomenutog piše kako je mix snimljen u programu Ableton. Iskreno, nisam bila upoznata s time što je to, no malo sam se raspitala i “googleala” te sam došla do saznanja da je to kompjuterski program za producente u kojem se također može snimiti i dj miks. Odnosno, na temelju takvog miksa nije moguće uočiti nikakvu dj vještinu. Tu sam i sama posumnjala da nešto možda nije u redu, jer kako dj koji nije sam snimio miks ulazi u finale?

Ovdje se postavlja pitanje objektivnosti sudaca pri odabiru finalista, jer vještina i tehnika miksanja su osnova jednog dj-a, a gospodin Claus Cottini žiriju se predstavio miksom snimljenim u Abletonu.

Osim same vještine mixanja Burn je pod osnovnim kriterijima naveo da će se produkcijski rad natjecatelja sagledati kao visoka prednost tijekom odabira finalista.

Dok sa druge strane jedan od sudaca, Marina Karamarko, navodi kako se u ovom natjecanju ne traže producenti već dj-i, te da produkcija nije bila mjerilo ulaska u finale, nego sama vještina miksanja.

Citiram Marinu Karamarko: “ovo nije natjecanje producenata jer bi onda kriteriji bile vlastite trake a ne

dj mix” (podsjećam, jedan od finalista snimio je miks u Abletonu). Ovdje se pojavljuje pitanje o pravilima natjecanja. Odnosno, postavlja li pravila Burn ili si svaki sudac postavlja svoje kriterije pri odabiru finalista, što je ovdje slučaj.

No, glavni osvrt mog istraživanja ipak se odnosilo na pitanje objektivnosti sudaca i pravednost unutar natjecanja.

Već iz navedenog vidljivo je da dotični gospodin Claus Cottini ulazi u finale unatoč tome što nije sam snimio miks i pokazao svoju vještinu, već je to napravio uz pomoć programa za producente (kompjutera). I tako sam daljnjim istraživanjem naišla na jednu vrlo zanimljivu raspravu na Facebooku o istoj temi, a u koju se uključila i sama članica žirija Marina Karamarko te je između ostalog navela i sljedeće: “nitko sretniji od mene ako claus bude pobjednik“. Iz ove rečenice proizlazi niz pitanja, kao što su: gdje su pravda i objektivnost sudaca?, ruši li se ovime kodeks Burnovih pravila odnosno smiju li se iznositi favoriti od strane sudaca prije odabira finalista?, odnosno prije finalne večeri. A najvažnije pitanje je može li Marina Karamarko javnim favoriziranjem utjecati na odluke drugih sudaca te na taj način dovesti Clausa Cottinia do pobjede?

A “šuška” se po internetu da su Marina i Claus prijatelji, no ja ih osobno ne poznajem i nisam željela niti imala vremena ići toliko duboko istraživati, tako da ne mogu potvrditi tu informaciju, to istražujte sami.

mislis da njih boli briga za tamo nekog clausa ili mene ili adoo-a?” još je jedna od javnih izjava Marine Karamarko.

S obzirom na to da je u pitanju ulog od 100.000,00 Eura u pobjednika, bi li uprava Burna bila zadovoljna ovakvim odnošenjem jednog člana žirija i istovremeno prošlogodišnje pobjednice prema ovom natjecanju. I dok s jedne strane Burn najavljuje novog Superstar dj-a, predstavnica hrvatskog žirija se prema našim natjecateljima odnosi sa “tamo nekog”. Tu se već postavlja pitanje ukupne veličine i ozbiljnosti cijelog natjecanja. Ili se ipak pobjednik (“tamo neki”) uistinu već zna, pa ih zato nije briga za ostale.

Nakon svega ovoga zaustavila sam se sa istraživanjem i poprilično sam se rastužila. Ovu poruku šaljem ne kako bi se digla prašina oko ovog natjecanja ili da bih bilo kome naudila, već da bih ukazala na činjenice koje su dokaz određenih nepravilnosti i nepravde u području koje je mom srcu jako drago – u elektronskoj glazbi na koju plešem već dugi niz godina …

Odlučila sam reagirati na sebi svojstven način. Tekstom potkrijepljenim dokazima, točno kako mi struka nalaže. Dakle, očito je da je jedan član žirija pristran i apsolutno subjektivan te ne poštuje kriterije natjecanja postavljene od strane Burna već kreira svoja pravila, iskazuje nepoštenje prema natjecateljima (“tamo nekog”), te se na nekolegijalan način odnosi prema Burnu, odnosno prema politici postavljanja koncepcije natjecanja. I sve to, javno. Dakle, ostaje otvoreno pitanje o objektivnosti, pravdi, veličini i ozbiljnosti ovoga natjecanja.

Žao mi je što u ovom trenutku nisam u mogućnosti predstaviti vam se, jer i sama radim kao novinarka i ne želim da se moje ime spominje izvan područja moga rada. Također, imala sam namjeru poslati ovu poruku svim finalistima, ali nisam našla e-mail od dj-a Elektro Pionir. Na Burnovoj stranici pronašla sam slike sa partya iz Zagreba sa početka ove godine, gdje sam vidjela da veze sa ovim natjecanjem imaju Ana Milaković, Švegar Vlado i Bobo Delice. Naime, neki mail našla sam jedino kod gospodina Bobo Delice, iako nisam sigurna da je to prava mail adresa. Isto tako, ova poruka je upućena i svim sucima. Na žalost, nisam mogla pronaći sve kontakte, a voljela bih da ovu poruku dobiju svi oni koji imaju veze sa ovim natjecanjem i koji bi se trebali osvrnuti na otvorena pitanja.

Također, obraćam se i portalima koji prate elektronsku glazbu, iz razloga kako bi oni možda našli medijskog prostora vezano za ovu temu koja sada više nije “rekla kazala” već je potkrijepljena činjenicama.

Upućeno svima, ova poruka može se objaviti u cijelosti.

Zahvaljujem na pažnji.

Za komentar na dotični mail, koji osobno smatramo neprofeisonalnim jer nije potpisan, potražili smo kod Ane Milaković iz Burna, a k0mpletno priopćenje donosimo u idućem tekstu.

Comments are closed.