Japodian Echoes objavio nova izdanja
Japodian Echoes (izvor: Facebook)

Nakon nekoliko singlova objavljenih između 2014-15 godine, bihaćki producent Admir (Adi) Dizdarević sa svojim projektom “Japodian Echoes” 20. svibnja 2016. godine realizirao je prvo vlastito izdanje pod nazivom “Year One”, a mjesec dana poslije i  novi EP naziva “DUA” satkan od četiri svježe pjesme!

Japodian Echoes“Year One” ciljano otvara singl “Metulum”, audio posveta mitskom glavnom gradu Japoda nakon koje dolazi stilski srodna pjesma pod nazivom “Easterns”. Sljede “Riverine Zion” i “Distances”, dvije melodične, psihodelične Dub stvari sa prepoznatljivom atmosferom i dubokim bas dionicama. Pred kraj tu je “Basma”, koja donekle odmiče od prvog dijela izdanja kroz spoj elektronskih eksperimenta, uz neizostavan autorski potpis. “Year One” logički zatvara “Flora 2.0”, igra minimalne neo-klasike i prirodnih atmosfera ambijentala ostaljva ugodan meditativni efekat na slušaoca.

Kroz “Year one” lako možemo sagledati muzički razvoj i progres “Japodian Echoes” projekta jer svojim tokom stilski prelazi iz priličnog živog, gotovo “world music” doživljaja prožetog kreativnim audio inženjeringom, preko psihodeličnog duba do atmosferičnog ambijentala protkanog IDM elementima.

Japodian Echoes je projekt čija se specifičnost zasniva na snažnoj vezi nekoliko umjetničkih disciplina, crpeći energiju iz historijskih zapisa, pa su pored zvuka tu i vezane ilustracije te multimedijalni elementi. Year one je rezultat predanog rada i nadamo se dio dugog putovanja kroz balkanske mitove, ali i stvarnost. Kako zvuči, poslušajte ispod.

Mjesec dana poslije objavljivanja prvog Japodian Echoes izdanja dolazi “DUA”, novi EP satkan od četiri svježe pjesme. DUA započinje sa pjesmom “Purples” i na osnovu melodične klavirske teme i IDM elemenata može se pronaći poveznica sa predhodno realiziranim singlovima “Basma” i “Flora 2.0” (op. “Year One”). Nakon nje dolazi melanholična i mračna “Post Youth”, uz upadljivu temu, prepoznatljiv i specifičan zvuk puhačkog instrumenta “Duduk” te izražene bas dionice.Sljedi razigrana i atmosfericna “Ocra mons”, dok EP zatvara modularno-ambijentalna “Pleiades et mons”.

Interesantna činjenica je to da je “Pleiades et mons” tema zapravo remiksirana verzija glavne “Ocra mons” teme, pa je kao i u prošlom izdanju ponovo riječ i o stvarnim lokacijama koje su ophodila japodska plemena. Za razliku od “Year One” koji je obilovao živim insturmentima, a to se posebon odnosi na ritam sekciju, “DUA” je prepuna elektronskih ritmova i modularnih (bas) dionica. Samim time “DUA” se donekle razlikuje od predhodnog izdanja, ali obzirom na formu ovog projekta to je bilo i očekivano jer navedene razlike se ne odlikuju kroz drastične izmjene stilova, već kroz proces istraživanja novih i usavršavanja korištenih tehnika.

DUA je od 20. lipnja dostupna u svim vodećim online prodavaonicama, a najavljeno je i limitirano vinyl izdanje koje će se distribuirati direktno kroz Sub Bits kanale i prijateljske muzičke radnje u Europi. Kako zvuči, poslušajte u nastavku.