Berghain
Berghain

Kultni klub u Berlinu – Berghain, je dobio pravno rješenje koje definira njegovu aktivnost kao ‘visoku kulturu’.

Časopis Der Spiegel prenosi da je čuveni Berghain dobio “kulturnu” bitku – s njemačkim poreznim sustavom. Naime, o čemu je riječ: njemačke su vlasti 2005. godine donijele odluku da se techno partyji izjednačavaju s koncertnim kulturnim događanjima (tj. da se ne radi isključivo o zabavnom programu), te na osnovu toga plaćaju porez od svega 7%. Četiri godine kasnije, ta je odluka povučena, pa se berlinski klubovi oporezuju sa stopom od čak 19%! Vlasnici Berghaina su odlučili da ne žele prihvatiti ovu nepravednu situaciju i nakon dulje pravne bitke, napokon su iscijedili presudu u svoj korist.

Za vrijeme samog procesa, predstavnici ministarstva financija su inzistirali da techno program ne može biti usporediv s koncertom jer publika uglavnom nije okrenuta prema izvođaču, te da “nema pozornice, a izvedba samih djela nema jasno određen početak i kraj nakon kojeg bi publika mogla pljeskati“. Na ovaj je dirljivo besmisleni argument slijedio protuodgovor da je u tom slučaju uloga DJ-a usporediva s ulogom dirigenta, a ne orkestra. Na primjedbu državnih financijskih lisaca da se posjetitelji u klub dolaze opijati alkoholom, drogama i hipnotičkom glazbom, vlasnici Berghaina su odgovorili da nastup Planetary Assault System može na čovjeka imati jednako intoksicirajući učinak kao i Mahlerov koncert. Na kraju im je upravo to i prošlo pred sudom!

Osim toga, u zadnje je vrijeme program u Berghainu proširen na raznovrsna kulturna događanja, koja osim nemilosrdnog čekićanja industrijskog techna uključuju i izvedbe klasične glazbe, baletne predstave, performanse i druga zbivanja od kulturnog značaja. Presuda dodijeljena u korist kluba ima još i dodatnu težinu zbog toga što je donesena upravo na dan kad je Fabric zatvorio svoja vrata zbog pritiska londonskih gradskih vlasti i represivnog policijskog sustava. Samim time, to je znak da bitka još nije izgubljena, te da licemjerna politika gentrifikacije koju provode pohlepni neoliberalni predatori nije nužno dosegla točku bez povratka.