Prelaskom u digitalno doba, Beatport se u samom startu nametnuo kao ključni servis za digitalnu kupovinu glazbe. No, s većinskim monopolom nad tržištem, posjeduje određenu moć postavljanja uvjeta pri toj kupovini. Kakva nam je onda alternativa kao konzumentima?

Beatport se pojavio na sceni 2004. godine sa samo 79 izdavačkih kuća na repertoaru. Zahvaljujući suradnji s par poznatih DJ-a i svojoj kolaboraciji s tvrtkom Native Instruments, Beatport je u samo godinu dana svoj katalog proširio na preko 100 tisuća ponuđenih pjesama i 2700 potpisanih izdavačkih kuća koje se bave elektronskom glazbom, te brzo postao opcija broj jedan za DJ-e i elektroničke konzumente diljem svijeta. No, Beatport kao najpopularnija shopping opcija ima mogućnost postavljati uvjete prodaje od kojih su neki dosta upitni.

[quote_left]U doba kada su glazba i software za produkciju postali dostupni svima, pojavila se i obavezna proleterizacija vrijednosti te glazbe[/quote_left]U doba kada su glazba i software za produkciju postali dostupni svima, pojavila se i obavezna proleterizacija vrijednosti te glazbe. Producenti i DJ-i, za razliku od prije, su osjetno slabije plaćeni za svoj dotadašnji rad. Beatport, kao posrednik između producenata, njihovih izdavačkih kuća i konzumenata, uzima dobar dio kolača za samo uvrštanje sadržaja na repertoar. Tipična podjela izgleda ovako: u standardnom dogovoru između Beatporta i izdavačke kuće, profit se dijeli 40 naprema 60 posto u korist izdavačke kuće, dok ta ista kuća izvođaču plaća 50% od dobivenog iznosa, što dovodi do zaključka kako izvođač zaradi mršavih pedesetak centi po prodanoj jedinici. Nužno je zapitati se je li takav odnos fer prema izvođaču kao tvorcu proizvoda i postoji li alternativa u kojoj je izvođač onaj koji najviše profitira od svojeg rada i truda?

Odgovor je – postoji.

bandcamp
Bandcamp
kao alternativa u periodu od 2007. pa sve do danas bilježi konstantan rast konzumenata i svoje fan baze. Većinu svoje popularnosti posjeduje zahvaljujući svojem fer odnosu prema izvođačima i indie glazbenicima općenito. Također, osjetno povećava svoj izbor elektronske glazbe zbog čega ga sve veći broj DJ-a uzima u obzir kao opciju. Također, za razliku od Beatporta, na Bandcampu kada nešto kupite, možete isto i preuzeti u svim ponuđenim digitalnim formatima (uključujući i .flac, što na Beatportu nije opcija), dok se na Beatportu svaki plaća zasebno (s većom cijenom ako je riječ o kvalitetnijem formatu). Valja i napomenuti kako Bandcamp zadržava samo 15% ukupnih prihoda (10% ako se napravi više od 5000$ prometa), na taj način radeći izvođača ključnim profiterom.

Uzevši u obzir ove činjenice, stupili smo u kontakt i sa Zvonom Majićem, jednim od osnivača Pistolero kolektiva i dugogodišnjim afirmiranim DJ-em na Hrvatskoj sceni, te ga upitali oko njegovih preferencija što se kupovine glazbe tiče. Kao prednosti Beatporta navodi veliki izbor glazbe i mogućnost sortiranja i praćenja iste unutar Beatport portala, što dovodi do odličnih mogućnosti kategorizacije, što je jednom DJ-u od iznimne važnosti. No, količina njegove popularnosti je nažalost u korelaciji sa količinom nekvalitetnih inputa koji dospijevaju u katalog na dnevnoj bazi, a koji se nažalost tokom preslušavanja teško mogu izbjeći. U obzir se treba također uzeti kako na Beatportu nema mogućnosti preslušavanja cijelih pjesama, što često dovodi do pogreške kada je kupovina u pitanju (često za nemalih 3,50$ za bolji format).

Zmayo
[quote_center]Za razliku od Beatporta, može se naći i puno stvari u besplatnim izdanjima ili „name your price“ varijanti…[/quote_center]

S druge strane, Bandcamp hvali zbog njegove podrške malim izvođačima i osjećaja koji pruža tokom kupovine, koju uspoređuje s osjećajem „kopanja“ po glazbi u pravim dućanima uz napomenu da se lakše izbjegava glazba upitne umjetničke vrijednosti. Za razliku od Beatporta, može se naći i puno stvari u besplatnim izdanjima ili „name your price“ varijanti, dok za normalnu kupovinu napominje kako smatra da je uglavnom riječ o fer cijenama. Treba spomenuti i mogućnost preslušavanja cijelih pjesama, što omogućava kompletniji zaključak o kvaliteti izdanja. No, unatoč svojim mnogobrojnim plusevima, Bandacamp još uvijek ne pruža zadovoljavajući žanrovski raspon što se tiče količine izbora glazbe, i odlična se izdanja često propuštaju jer ih je teže „iskopati“.

Kada uzmemo u obzir sve navedene činjenice, ne možemo ne složiti se sa Zvoninim zaključkom kako je Bandcamp bolji, ali kako se bez Beatporta još uvijek ne može. No, pred Bandcampom postoji još dug i trnovit put afirmiranja među DJ populacijom, koja je većinski kupac glazbe u današnjim vremenima.

-TB-