Anja Schneider suvlasnica je poznate berlinske etikete mobilee, nastale 2005. godine, no njen put prema jednoj od najcjenjenijih osoba u industriji elektronske glazbe krenuo je puno prije, pa se danas s pravom smatra jednom od veteranki ovog posla. Njeni klasici ‘Belize’, ‘Mole’ ili ‘Safari’ i dan danas nalaze svoje mjesto u setovima poznatih izvođača, a sada je u kratkom vremenu možemo čak drugi put slušati u Hrvatskoj.

Anja će nastupiti u sklopu ovogodišnjeg Stop Making Sense festivala u Tisnom, zadnjeg od 5 festivala u organizaciji britanske ekipe koji se održavaju na toj lokaciji, a koji traje od 31. srpnja do 3. kolovoza. Uhvatili smo Anju kako bi nam ispričala ponešto o sebi, izdanjima i mobilee-u, kao i svom dolasku u Hrvatsku.

UES: Pozdrav, Anja! Drago nam je da dolaziš u Hrvatsku i na hrvatsku obalu ovog ljeta. Dugo si prisutna na klupskoj sceni, možeš li nam reći kako su se stvari promijenile iz tvog gledišta za to vrijeme?

Anja: Pozdrav UES-u! Dogodilo se mnogo promjena, sve je postalo puno profesionalnije i orijentirano prema biznisu. Praktične stvari su postale puno jednostavnije s tehničkim napretkom, možemo raditi na putu, spojiti se bilo gdje uz pomoć memorijskog sticka i odraditi posao bez da vučemo torbe s pločama, koje se često zagube na putu, pa moraš ići do obližnjeg dućana s pločama kako bi posudio ili kupio svoj set iznova, naravno, ako ti promotor uspije uopće otvoriti taj dućan… Sada sve sate koje provedem čekajući po aerodromima i putujući mogu iskoristiti u kreativnije svrhe, a uz sve socijalne mreže danas, ima toliko toga za raditi i pratiti. To je ujedno i dobro i loše.

UES: „Dance Under the Blue Moon“ je emisija s kojom si došla do radija, koja je bila i još uvijek je veliki hit. Kako vidiš sebe kao radijsku voditeljicu i što ti radio predstavlja u životu? Koja je razlika nastupajući na radiju i pred publikom, osim onog očitog naravno?

Anja: Odrasla sam uz radio, koji je bio jedini način da čuješ neku muziku, pogotovo ako si premlad za ulaske u klubove ili na neke gigove. Nekada smo se tako socijalizirali. I dalje imam puno poštovanja prema toj platformi, radio je jedan posve drugi svijet na koji zaboravljamo, a nije samo za muziku, naravno. Zato svakoj traci posvećujem dovoljno vremena i poštovanja s pričom oko izvođača i same stvari. Radio mi daje slobodu da odem malo ‘van granica’, i pustim neke stvari koje nikad ne bi mogla kad sviram live ili u nekom dvosatnom setu na festivalu. Vrlo sam sretna što imam i taj glazbeni medij za eksperimentiranje s glazbom. Uvijek ću voljeti radio.

mobilee records
UES: Tvoja etiketa, mobilee Records, dogurala je daleko… Gledajući u prošlost pa do sad, jesi li zadovoljna napretkom etikete i onim što je dosad učinjeno, te možeš li izdvojiti neku traku koja je najuspješnija na etiketi, ili neki trenutak koji ćeš najviše cijeniti vezan uz nju?

Anja: Svaka ploča i svaki artist na mobilee je moj blagoslov i sreća. Svaki je detalj važan, i stvarno imam puno ljubavi za svakog izvođača. Sretna sam što smo i dalje uzbudljivi i izdajemo dobru mjuzu. To je sve čemu sam se mogla nadati unazad 10 godina. Spremna sam ići do krajnjih granica s artistima na etiketi, rastemo kao kolektiv gdje god i kako god je to moguće. Prati nas velik broj ljudi, a naš brand je naširoko poznat i cijenjen…možda je tajna ‘Nisam veći od branda’ 🙂

UES: Koliko poznaješ hrvatsku klupsku scenu, producente i izvođače? Što znaš o SMS festivalu i lokaciji održavanja? Veseliš li se ponovnom dolasku u Hrvatsku?

Anja: Već sam jednom bila i veselim se ponovnom dolasku. Očito je da Hrvatska postaje top destinacija kojoj reputacija raste iz dana u dan. Također, jedva čekam vidjeti krajolik, upoznati lokalne ljude, probati lokalnu hranu i vidjeti plaže. Uistinu se jako veselim!

[quote_center]…jedva čekam vidjeti krajolik, upoznati lokalne ljude, probati lokalnu hranu i vidjeti plaže.[/quote_center]

UES: Otkrij nam neka buduća izdanja na etiketi, kao i tvoja vlastita.

Anja: Ponosna sam i sretna što ćemo uskoro izbaciti još jedno izdanje Maye Jane Coles na mobilee. Veže nas duga povijest u industriji i puno je volim. Također bi istaknula novog artista na etiketi Rossa Evanda, a tu je i stara garda producenata čija izdanja izlaze uskoro – Ad.id, Re.You i Ray Okpara, a tu je i moj partner u zločinu Rodriguez Jr., koji je izvanredan.

UES: Podjeli s nama svoj ljetni Top 5

Anja: And. id / Erotica – Subb-an Mix
Rodriguez Jr / Persistence Of Vision – Re.You Mix
S.K.A. / Superstar feat. Therr Maitz
Konstantin Siebold & Leif Muller / Kolibri
&Me / After Dark

Anjini Mobilee Pool Ibiza partiji održavaju se dva puta tjedno u Hotelu Santos na bijelom otoku. Njen EP ‘Dubmission’ možete poslušati i naručiti niže.