Andrey Pushkarev će se, večerašnjim premijernim nastupom u Hrvatskoj u sklopu KBS partija u klubu Crkva, riječkoj publici predstaviti svojim isključivo vinyl setom, a upravo povodom večerašnjeg nastupa izdvojio je vrijeme i za nas rekao poneku riječ. 

Pushkarev je tip DJ-a i producenta čiji bezkompromisni, nesvakidašnji i energični setovi kopaju u najdublje sfere house i techno glazbe te čiji su radovi izdani na etiketama poput Circus Company, francuskom labelu na kojemu se mogu naći i radovi Setha Troxlera, Catz n Dogs, Subb-an-a, dOP-a, Art Department, Deetrona, Nicolasa Jaara, DJ Koze-a, i mnogih drugih…

UES: Pozdrav, Andrey! Od 15. godine se baviš DJ-ingom, što znači da si više od polovice života u glazbenoj industriji, i u to si vrijeme bio u mnogim državama diljem svijeta, pa za početak nam reci kako bi opisao publiku i vibru u Rusiji te u ostalim državama?! Kakva je klubska scena u Rusiji?

Pushkarev: Pozdrav i vama! Za početak da razjasnimo kako je je Rusija velika država u smislu teritorija, s čime ste upoznati, te mi je i iz tog razloga osobno veoma teško reći što se sve događa u državi. Za vrijeme boravka u Rusiji većinu vremena provodim u Moskvi ili St. Petersburgu. Trenutno klubska scena Moskve i nije toliko loša, prema mom mišljenju. Što se tiče drugih država u kojima sam nastupao, bar kako ja to vidim, uvijek se nešto zanimljivo događa, svako je mjesto jedinstveno na svoj osobit način. Primjerice, u Mađarskoj imamo jedno, u Rumunjskoj drugo, a budući da mi je ovo prvi posjet Hrvatskoj jako sam zainteresiran kako stvari funkcioniraju kod vas.

UES: Je li točno da si poznat kao DJ koji ima impresivnu kolekciju vinyla, koja broji preko 5000 primjeraka rijetkih techno i house ploča? Možeš li se sjetiti svoje prve kupljene ploče, i koju bi imenovao kao najdražu ili onu najvećeg utjecaja? Ima li koja anegdota vezana za ovu strast?

Pushkarev: Moram vam priznati da nisam siguran u broj ploča koje posjedujem, stoga ajmo reći da primjerice jest u navedenim okvirima. Prve ploče su većinom bili pokloni od mojih roditelja te mogu reći da neke i danas posjedujem. Mnoge su imale izniman utjecaj na mene te mi je veoma teško izdvojiti jednu posebnu.

UES: Koji je tvoj savjet za novake u svijetu DJ-inga, primjerice o samom DJ-ingu, digitalnoj produkciji itd.? Jesi li ikome bio mentor u svojoj karijeri?

Pushkarev: Kao prvo trebate voljeti ono što radite i razumijeti u kakve ste ekstreme (u pozitivnom smislu) voljni otići za ono što najviše volite, ostalo se sve svodi na strpljenje i težak rad.

[quote_center]”Kao prvo trebate voljeti ono što radite i razumijeti u kakve ste ekstreme (u pozitivnom smislu) voljni otići za ono što najviše volite, ostalo se sve svodi na strpljenje i težak rad.”[/quote_center]

UES:  Što se dogodilo Deepmix Moscow radiju (Deepmix.ru) koji je prestao s emitiranjem u 2011. godini nakon postizanja velikog broja slušatelja u 53 države diljem svijeta…? Kakav je bio početak, te koji je bio razlog kraja istom?

Pushkarev: Kao prvo, njegovo emitiranje nije prestalo 2011. i koliko znam ono i dalje traje. Jedino je moje sudjelovanje u ovom projektu završilo. No, zašto, nisam siguran… Bila je to jednostrana odluka prilikom koje sam samo bio obaviješten kako ne žele više surađivati samnom. Zahvalan sam na tih pet godina koje smo proveli surađujući, bilo je to jako dobro vrijeme za mene. No, život ide dalje, kako kažu, i zbilja mislim da me još mnogo lijepih stvari čeka.

UES: Tvoje ploče izlaze na Circus Company-u, francuskom labelu koji izdaju i trake mnogih poznatih izvođača poput Nicolas Jaara, DJ Kozea, Seth Troxlera… Jesi li surađivao s ikim s istog labela? Kakva su ti iskustva te, općenito, koja ti je suradnja najdraža?

Pushkarev: Započeo sam raditi za Circus Company u 2013. godini, no ispostavilo se da se Mathias Duchemin (osnivač Circus Companya) i ja znamo od 2007.-e kada sam prvi puta nastupio u Le Bal Jauneu, u Parizu. U ovom trenutku izlaze dvije ploče, Gingo Biloba EP (debitni album) i Three Roads EP, i obje su solo uradci. Ne mogu obećati hoće li biti ikakvih suradnji u budućnosti s nekim od izvođača s istog labela, primjerice Olegom Poliakovom.

UES: Možeš li nam reći nešto više o svom filmu “Kvadrat” i suradnji s Anatolyom Ivanovom? Kakav je osjećaj bio putovati naokolo i baviti se DJ-ingom, ujedno pokušavajući napraviti nešto što će pokazati ljudima koje je tvoje viđenje istinskog značenja glazbe?

Pushkarev: To je bio veoma zanimljiv i inspirativan period za mene, no kada sam donio konačnu odluku za sudjelovanje u ovom projektu nisam imao nikakvo poimanje što me sve čeka. Na ovo sam pitanje djelomično odgovorio u recentnom intervjuu za Meoko.net, no nije greška još jednom ponoviti kako sam morao uvijek biti svoj, svidjelo mi se to ili ne u tom trenutku. Ostatak je bio na kamermanu i režiseru. Smatram da film govori sam za sebe dovoljno.

UES: Pročitali smo u jednom intervjuu o “Kvadratu” kako si zainteresiran za ideju o dnevnim partijima. Upravo smo imali priliku čuti Dixona u Zagrebu od 17h do 02h u nedjelju, što je prošlo veoma dobro. Koji je tvoj koncept puštanja te koja je razlika (izuzev onih očitih) između dnevnih i noćnih partija?

Pushkarev: Ples u popodnevnim satima je osnovna ideja. Također mogu reći kako je to moje osobno viđenje, budući da sam se zasitio podrumskih klubova… No, naravno bilo je zabavno u jednom trenutku, dok nisam shvatio kako to jednostavno nije dovoljno ako želiš pokazati nešto sasvim drugačije (glazba, atmosfera i ugođaj). Moj nedavni nastup na B My Lake Festivalu u Mađarskoj još jednom to dokazuje. Slično tome se trenutno osjećam u životu.

UES:  Koji ti je najdraži nastup u Rusiji i izvan nje? Što preferiraš: klubove, festivale, radio emisije ili privatne partije?

Pushkarev: Ponovno, ako mogu biti iskren, teško se odlučiti za jedan. Bilo ih je nekoliko u raznim zemljama i na apsolutno neočekivanim mjestima. Za mene osobno mjesto nije bitno, ono što najviše vrijedi je atmosfera i publika, koja zajedno sa mnom dijeli iste emocije.

UES:  Radiš li trenutno na nekom projektu te kakvi su ti budući planovi, izdanja i surađivanja?

Pushkarev: U planu je nekoliko remikseva i jedan novi EP, no pustimo imena i konkretne datume postrani za sada.

UES:  Jesi li ikada posjetio Hrvatsku, i znaš li išta o istoj? Koja su ti očekivanja od eventa u riječkom klubu Crkva?

Pushkarev: Kako sam i prije spomenuo, ovo mi je prvi posjet Hrvatskoj. Kao i uvijek, od svog nastupa očekujem otvoreni dijalog s publikom. Za mene je to najvažniji dio mojih puštanja.

pushkarev crkva

-Tea Šegon-