Unatoč činjenici da su većina halucinogenih i psihodeličnih substanci smatrane opasnima, te u skladu s tim i zabranjene, znanstvenici diljem svijeta su se tokom niza godina odvažili na istraživanje istih.

Otkrića do kojih su došli bacaju posve novo svijetlo na budućnost lijekova. Prenosimo vam neke od zanimljivijih zaključaka…

LSD može ublažiti predsmrtnu tjeskobu

Rezultati objavljeni u Journal of Nervous and Mental Disease, prikupljani u podužem vremenskom periodu, prikazuju kako LSD može značajno ublažiti tjeskobu koju pacijent osjeća suočen sa činjenicom o neizbježnoj smrti. Švicarski psihijatar Peter Gasser je uz pomoć svojih kolega proveo studiju (uz financijsku podršku MAPS-a), a istraživanje je obuhvaćalo 12 ljudi koji su se približavali krajevima svojih života i prolazili su kroz terapiju LSD-om. Rezultati su zapanjujuće potvrdili Gasserove hipoteze o nestanku tjeskobe.

psilocibe
Psilocibin umiruje (umjesto da stimulira) određene moždane funkcije

Najčešće poimanje psihodelika je da stimuliraju određene moždane funkcije kako bi se došlo do efekata koje uzimanje istih proizvodi (halucinacije, napetost, pojačana perceptivnost…). Studija koja je proučavala moždane skenove pojedinaca pod utjecajem psilocibina je otkrila kako uzimanje supstance dovodi do opadanja aktivnosti u određenim dijelovima mozga, dovodeći do zaključka kako psihodelici, u ovom slučaju psilocibin, dovodi do uklanjanja onoga što nazivamo zvučnim viškom u mozgu.

MDMA potiče oslobađanje ljubavnog hormona oksitocina, koji može pomoći u liječenju PTSP-a i društvene tjeskobe izazvane autizmom

Prije nego što je MDMA zabranjen, liječnici 1970-ih godina eksperimentirali su sa spojem kako bi pomogli pacijentima koji su patili od depresije i tjeskobe. Poslije raširene rekreacijske upotrebe na rave sceni, MDMA je zaokupio pozornost policije i pao pod utjecaj zakona. Unatoč tome, znanstvenici su nastavili sa pokusima pošto je spoj davao pozitivne rezultate u potencijalnom terapeutskom području.

Jedan od tih eksprerimenata je proveo i Michael Mithoefer, koji je koristio MDMA kako bi liječio posljedice kroničnog PTSP-a. Rezultati su dokazali pojačano oslobađanje oksitocina kod pacijenata, hormona s kojim povezujemo osjećaje ljubavi i suosjećanja, te na taj način priskrbili legitimitet daljnjim pokusima s MDMA spojem.

Psilocybe_cyanofriscosa
Psilocibin može pomoći kod odvikavanja od pušenja

Matthew Johnson­, profesor psihijatrije, prikazao je prve rezultate studije koja se bavi povezanošću psilocibina i prestanka pušenja. Za potrebe studije, 5 ovisnika o cigaretama je prošlo psihijatrijsko liječenje psilocibinom. Svih petero sudionika su potpuno prestali sa pušenjem poslije prve seanse. Na svim naknadnim posjetima, biološki je potvrđeno da su tokom perioda od godinu dana participanti apstinirali od pušenja.

DMT se prirodno nalazi u ljudskom tijelu i uzimanjem se može simulirati smrt

DMT, droga koja uzrokuje halucinogena iskustva se radi od spoja koji se već pojavljuje unutar ljudskog tijela (kao i u većini životinjskog i biljnog svijeta). To ukazuje da su naši mozgovi prirodno namješteni da procesuiraju spoj budući da posjeduje receptore koji služe isključivo toj svrsi. Neka istraživanja koja se zasnivaju na pručavanju iskustava blizu smrti ukazuju na činjenicu da mozak otpušta DMT tokom smrti, kao i tokom drugih intenzivnih iskustava, primjerice meditacije i orgazma.