Svjetska anketa o upotrebi droge je najveća globalna anketa o upotrebi, mišljenju i trendovima što se tiče konzumacije droga. Organizira se u kolaboraciji s medijskim organizacijama uključujući Mixmag, The Guardian, Huffington Post, Liberation, De Zeit i mnogim drugima. Ove godine primila je više od 80000 odgovora diljem svijeta te otkrila zanimljive činjenice…

81% clubbera u Ujedinjenom Kraljevstvu koji su ispunili anketu konzumirali su MDMA – uspoređeno s 43,9% u ostatku svijeta. Jedina droga koju ostatak svijeta nabavlja jednostavnije nego Britanci je amfetamin (speed).

17,5% potpisnika iz UK-a, a 5,8% iz ostatka svijeta su progutali ili pošmrkali prah u zadnjih 12 mjeseci bez da su znali o čemu se radi. U UK-u, 37% ga je konzumiralo na partijima, 27% u klubu, 17% doma, 80,7% je osjetilo efekte, a 42% ga je uzelo od stranca. 57% korisnika MDMA su bili prisiljeni tražiti medicinsku pomoć nakon što su ga uzimali u obliku praha. 34,6% je uzelo pilule, 7,7% oboje.

cocaine
5,3% clubbera u UK-u su bili izloženi fizičkom nasilju prilikom kupovanja kokaina tokom prošle godine (6,7% u ostatku svijeta). 66% korisnika ecstasya je tražilo medicinsku pomoć nakon što su ga uzimali uz alkohol. 45% UK clubbera su bile ponuđene „luksuzne“ pilule po većoj cijeni. 65% korisnika je izjavilo da su bile puno bolje. Najlakša droga za nabaviti u UK-u je kanabis. Za ostatak svijeta amfetamini, kojeg slijedi MDMA tj. ecstasy. 30% clubbera u UK-u je probalo potentni halucinogen Salviu Divinorum.

Anketa je otkrila kako cijena kokaina varira od 40 eura do 400 dolara po gramu (Australija). 63% clubbera u UK-u i 59% u ostatku svijeta misli kako je kvaliteta kokaina pala tokom prošle godine. Više UK clubbera je pušilo marihuanu no što ih je pilo energetsko piće. 37% clubbera u UK-u koji su uzeli ecstasy tokom prošle godine misle kako se kvaliteta smanjila tokom godine, 20% ih misli kako je porasla.

(-TB-)